Elmaradt rákszűrések, magukra hagyott betegek - a koronavírus utóhatása Angliában is látszik 1

A koronavírusnak köszönhetően csaknem egymillió nő nem tudott részt venni emlőrák szűrésen Nagy-Britanniában. A Breast Cancer nevű jótékonysági szervezet szerint az elmaradt vizsgálatok miatt akár ezrek lehetnek veszélyben, mert későn fedezik fel betegségüket.

rákszűrés

A világjárvány miatt a mellrákszűrések, csakúgy, mint más fontos vizsgálatok egész egyszerűen  elmaradtak. A nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS azonban hamarosan újra elkezdi behívni a pácienseket ezekre a vizsgálatokra. A Breast Cancer ezért most arra kérte fel az Egyesült Királyság kormányát és az NHS-t hogy ismertessék, hogyan tervezik kezelni a szűrésre jelentkezők várható növekedését.

A jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint “Az a tény, hogy az Egyesült Királyságban közel egymillió nőt nem szűrtek mellrákra komoly aggodalomra ad okot, mivel tudjuk, hogy ezek közül a nők közül a becslések szerint akár 8600-an is élhetnek most diagnosztizálatlan emlőrákkal. A mammográfia kulcsfontosságú eszköz az emlőrák korai felismerésében, amely kritikus fontosságú a nők halálának megakadályozásában.”-tette hozzá.

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyságban  eddig összesen 986 000 nő mulasztotta el mammográfiáját a mellszűrési programok ideiglenes szüneteltetése miatt.

A koronavírus járvány miatt azonban nem csak rákszűrések, vagy műtétek maradtak el, hanem olyan egyszerűbb egészségügyi beavatkozások, mint a fogorvosi vizsgálatok, szemészeti szűrések, vérvételek. Ez utóbbiak valószínűsíthetően nem járnak olyan tragikus következménnyel, mint az elmaradt rákszűrések, de jócskán megkeseríthetik az érintettek életét.   Forrás  bszemese

Megosztás