nyugdíj angliai magyarok NI settled státusz

NINO: Ez az egyéni azonosító számod. Enélkül nem lehet hivatalosan munkát vállalni. Kivéve amikor lehet 🙂 Jelen körülmények közt lehet, mert a koronavírus miatt nincs ügyintézés. Hogy mikor lesz azt nem lehet tudni. Egyébként akkor is munkába állhatsz, ha ,ég csak az NINO interjúra van meg az időpontod.

nyugdíj angliai magyarok NI settled státusz

 

NIC: azaz NI befizetés. Gyorsan szögezzük le, hogy ez egy adófajta, nem pedig egészségügyi hozzájárulás. Semmi köze hozzá. Az NI befizetések éveinek számától függ. hogy jogosult vagy-e támogatásra (pl Universal Creditre) és állami nyugdíjra. NIC alapján mondható az el, hogy hivatalosan dolgozol Nagy-Britanniában.

Egészségügyi ellátás: Ahogy már írtam, nem függ attól, hogy fizetsz-e NI-t vagy sem. Már csak azért sem, mert Angliában úgy gondolják, hogy mindenkinek joga van orvosi ellátáshoz. Lehet vitatkozni, hogy jó vagy nem, nekem is van negatív tapasztalatom, de ha elvonatkoztatunk a magyar hozzáállástól, hogy mindig, minden szarra antibiotikumot kell bevenni, akkor általánosságban véve jó. Ja, meg hogy mindenre paracetamol. Ez amúgy saját tapasztalat, nem adnak mindenre, és amúgy a Magyarországon levő gyógyszerek is tartalmaznak paracetamolt.

Saját sztori – sürgősségi császárom volt, amire paracetamolt és ibuprofent kaptam csak, gondoltam kipróbálom migrénre. Nekem soha semmi nem használt a migrénemre, kivéve a 2 paracetamol, 1 ibuprofen kombó, szóval nem olyan szar az. 

GP-nél kell regisztrálni, ez viszont nem jelenti azt, hogy csak annál az orvosnál kérhetsz időpontot, akihez beraktak. Aki ezt teszi, az tényleg sokszor csak 4-5 héttel későbbre kap időpontot. Ha sürgős a dolog, NE a dokidhoz kérj időpontot, hanem mondd, hogy sürgősségi appointment kell. Minden rendelőben van nurse on duty és doctor on duty és ők intézik az ilyen sürgős eseteket. A recepciós pedig azért kérdezi a tüneteket, hogy el tudja dönteni, hogy azok alapján elég a nővér, vagy a doki kell.

Ha már bezárt a rendelő, és nincs kedved az A&E-n ülni órákat, ahol súlyosság alapján rangsorolnak, akkor hívd az 111-et és ha nem várhat reggelig, akkor időpontot foglalnak neked az Out of hours-ön, ami általában a kórházban van és oda kell menned a megadott időpontra. Mondjuk előtte még egy doki felhív egyeztetni.

Gyógyszerek Angliában: közismert tény, hogy terheseknek ingyen van a gyógyszer a gyermek 1 éves koráig, a fogászatot is beleértve. 60 év fölött a gyógyszerek szintén ingyenesek. Ha viszont nem esel egyik kategóriába sem, akkor a recept már 9 font fölött van gyógyszerenként. Kivéve ha van prepayment cardod, amit érdemes kiváltani, ha van amit rendszeresen kell szedned. Amíg a szüleimnek kellett fizetni, mi az éveset választottuk havi részletekre bontva. Így havi kb 10 fontot fizetsz állandóan és ezért annyi gyógyszert vehetsz amennyit akarsz, nem pedig darabját 9 fontért.

EHIC: Nagyon jó ha van. Csak sürgősségi ellátásra van ha külföldön vagy. Tehát pl. ha hazaugrasz szülni arra ez a kártya nem jó, kivéve ha idő elütt beindul a szülés és sürgősségi ellátás kell. Elvileg akik itt élnek, dolgoznak, tanulnak már most, azok a Brexit után is tudják használni majd ugyanúgy.

Nyugdíj: kezdjük az állami nyugdíjjal. Ahhoz hogy állami nyugdíjat kapj, kell az említett NIC. A minimum állami nyugdíjhoz kell legalább 10 évnyi NIC, így kapsz majd 47 fontot hetente. A maximum állami nyugdíj 168 font / hét, ehhez 35 évnyi NIC kell. Előre nem lehet éveket venni de ha vannak benne lyukak utólag az betölthető. Állami nyugdíjnál nem számít mennyit kerestél, mindenkinek ugyanannyi a maximum.

Ha elhagyod Angliát és még nincs meg a minimális 10 éved, akkor ott, ahol elindítod a nyugdíjad beszámítják azokat az éveket. Ha pl itt 7 évet dolgoztál és hazamész Magyarországra, akkor az itteni 7 év hozzáadódik az otthon ledolgozottakhoz. Ez visszafelé nem működik, ezt fontos tudni.

Private pension: ez nem az ami sokaknak eszébe jut. Ezt te indítod, keresel egy céget, főként insurance company-k, és kötsz velük egy szerződést. Elutalod havonta vagy évente az összeget, ők meg befektetik. A kivehető összeg függ a befizetésektől, a díjaktól, és attól, hogy a befeketett összegnek milyen hozama volt. Tehát lehet hogy a végén még kevesebbet kapsz, mint amennyit befizettél.

Workplace pension: a munkáltatók néhány éve arra lettek kényszerítve, hogy a dolgozóikat valamilyen nyugdíjrendszerbe betegyék. 21 és 75 év közötti, legalább három hónapos szerződéssel rendelkező dolgozókról beszélünk. Az összeget a munkáltató vonja a fizetésből és a payslipünkön szerepelnie kell. A levont összeg függ a fizetésedtől. Local government pension scheme esetén minimum 5.5%. Sokan gondolják azt hogy a munkáltató is fizet a nyugdíjadba. Na ezt felejtsd el. Igen szerepel a payslipen mint ER hogy ennyi befizetés történt. De az nem a te számládra megy. A munkáltatónak is fizetnie kell egy adott összeget a nyugdíjalapba, hogy fedezzék a jövőbeli nyugdíjasok költségeit. Minden munkavállalójuk éves keresetének egy meghatározott százalékát kell befizetni. Ezt a pension regulator is ellenőrzi, és ha nincs rendesen befizetve, azért komoly büntetés jár.

A workplace pension defined benefit, azaz legalább annyit kapsz kézhez, amennyit befizettél, de inkább többet mert minden évben van CARE calculation. Ez emeli a befizetett összeget, emellett pedig minden évben jön a CPI (consumer price index) ami megint egy kicsivel emelheti. Egyéni vállalkozóknak nincs ilyen, nekik marad a private pension.

Vigyázni kell mert vannak olyan csalók, akik mindenféle hangzatos ígérettel próbálják rávenni az embereket, hogy tegyék át hozzájuk az összegyűjtött pénzüket. Ezért £30k feletti nyugdíj esetén törvény szerint kötelező financial advisort alkalmazni ha vki egy másik pension providerhez akarja tenni a pénzét.

Pre-settled, settled status: ha még nem élsz itt 5 éve, akkor pre, ha bizonyíthatóan itt élsz több mint 5 éve, akkor settled státuszt kapsz. NIC-vel szimplán tudod bizonyítani. Kb 10-15 perc az egész procedúra. Pre-settled esetén max 2 évre, settled esetén max 5 évre hagyhatod el UK-t úgy hogy ne veszítsd el a státuszod. És mire jó? Hát mondjuk ez a helyzet a covid miatt. Akinek kellett igényelni UC-t az tudja, hogy kérik hogy bizonyítsd milyen státuszod van úgy hogy belépsz az accountodra és kérsz kódot amivel ők le tudnak ellenőrizni.         írta: Kelemen Csilla

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után