Elképesztően gyorsan már 1 millió ember támogatja a petíciót, hogy a britek mégse lépjenek ki 1

Több, mint egymillió ember írta már alá a petíciót, ami azt követeli, hogy a kormány vonja vissza az 50. cikkelyt és Nagy-Britannia mégse lépjen ki az EU-ból. Eközben Theresa May az EU-s vezetőket kérleli, hogy engedjék meg a kilépés napjának eltolását.

Az elmúlt hetek politikai káoszát követően, hirtelen elképesztően sok ember írta alá a petíciót, hogy mégis inkább maradjon a szigetország az EU tagja. A 100 ezer aláírás, ami ahhoz kell, hogy a parlament megvitassa a témát, elképesztően gyorsan gyűlt össze, és a petíció, ami a „vonjuk vissza az 50. cikkelyt” névre hallgat, a közösségi oldalakon futótűzként terjed.

Elképesztően gyorsan már 1 millió ember támogatja a petíciót, hogy a britek mégse lépjenek ki 3

Szerda este, éjfél előtt nem olyan sokkal, a petíció már 300 ezer aláírásnál tartott, és a csatlakozók száma a csütörtöki nap első felében meg gyorsabb ütemben kezdett emelkedni. Délután 3 óra előtt nemsokkal már egy milliónál tartott azon emberek száma, akik aláírásukkal jelezték, hogy egyetértenek azzal, hogy jobb lenne, ha Nagy-Britannia mindezek után mégsem lépne ki.

Nem tudni, hogy miért, lehet hogy az elképesztően sok feliratkozó miatt, és az oldal túlterheltsége okán, de a délelőtti órákban a weboldal egy rövid időre össze is omlott és a petíció megnyitásakor csak egy hibaüzenet volt olvasható. Szerencsére a hibát azóta sikerült elhárítani, és az aláírások szám csütörtök kora este már 1,1 millió körül van Mellesleg itt lehet megtekinteni és aláírni.

„A kormány többször is azt állította, hogy az EU-ból való kilépés az „emberek, a nép akarata”. Meg kell mutatnunk, hogy ez nem így van, és hogy a nép valójában maradni akar. A kormány a People’s Vote-ot lehet, hogy nem hagyja jóvá, úgyhogy aki tud szavazzon most.” – olvasható a petíció szövegében.

Elképesztően gyorsan már 1 millió ember támogatja a petíciót, hogy a britek mégse lépjenek ki 4

A miniszterelnök azt nyilatkozta ezt követően, hogy személyes csalódásnak éli meg, és nagyon bánja, hogy március végével nem sikerült elintézni, hogy a kilépés megtörténjen. Többek közt a képviselőket is hibáztatta azét, hogy nem támogatták a Brexit tervezetét elegen.

May a csütörtöki nap folyamán arra kérte az EU-s vezetőket, hogy június 30-ig eltolják a kilépés dátumát. És azzal fenyegetőzött, hogy lemond, amennyiben a képviselők ennél hosszabb késleltetést próbálnak meg kikényszeríteni. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk erre azt reagálta, hogy az EU engedélyezi a briteknek a rövidtávú elnapolást, de csak akkor, ha harmadjára is szavaznak May Brexit tervéről, és a képviselők végre elfogadják azt.

A baj ezzel csak az, hogy a brit képviselőház elnöke úgy határozott, hogy ugyanazt a tervezetet nem próbálhatja meg a miniszterelnök harmadjára is megszavaztatni. May azonban a hírek szerint ezzel a döntéssel szembe menve mégis meg fogja próbálni, de erről itt olvashattok bővebben.      Forrás

Megosztás