Eldőlt: az EU tagállamok vezetői döntöttek, hogy eltolhatja-e Theresa May a Brexitet 1

Theresa May-nek kint kellett várakoznia, amíg a másik 27 EU tagállam vezetői zárt ajtók mögött eldöntötték, hogy a Brexit története hogyan is folytatódjon tovább. A miniszterelnök arra számított, illetve inkább abban reménykedett, hogy a kilépés dátumát sikerül eltolnia június végéig.

Az EU-val folytatott újabb tárgyalás, és az EU-s vezetők közös megbeszélést követően Theresa May Brüsszelből jelentette be, hogy megkapta a választ az EU-tól a kilépés eltolását illetően. Ez azonban nem egészen az a válasz volt, amire May számított. A 27 kormányfő késő estig tárgyalt, és vitázott arról, hogy mit is válaszoljanak May-nek, ugyanis volt, aki a hosszabb, volt aki a rövidebb elnapolást tartotta jobb opciónak, de végül sikerült megállapodniuk.

eu theresa may brexit kilépés

A többi EU tagállam vezetője tehát arra a megállapodásra jutott a csütörtök este folyamán, adnak Nagy-Britanniának feltétel nélküli halasztást, viszont csak nagyon rövid időre, méghozzá április 12-ig. Ezt követően a britek kaphatnak további hosszabbítást, de csak abban az esetben, ha a következő alkalommal, ami az ezt követő héten esedékes, a brit parlamenti képviselők elfogadják May Brexit tervezetét, amit ugye a parlament már kétszer nagyon egyértelműen leszavazott. Amennyiben a képviselők harmadjára máshogy döntenek, és megszavazzák a kilépést, úgy tovább tolhatja Mrs. May a kilépés dátumát egészen május 22-ig.

Az EU-s vezetők arra vonatkozólag is kínáltak egy opciót, ha a britek több éves elnapolást akarnak, ez viszont csak úgy lehetséges, ha április 12-ig eldöntik, hogy az európai parlamenti választásokon részt vesznek. „Március 29-et el lehet felejteni. Április 12 az új március 29.” – nyilatkozta az egyik EU-s hivatalnok.

Miután a megállapodás megszületett, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk beszédében azt is közölte, hogy Theresa May elfogadta az EU feltételeit. „Az igazat megvallva, a megbeszélés előtt elég lehangolt voltam a dolgok állását illetően, viszont most már sokkal optimistább lettem.” – nyilatkozta beszédében Mr. Tusk.

„Remélem, hogy mind egyetértünk abban, hogy eljött az igazság pillanata, amikor dönteni kell. Itt a lehetőség előttünk, a képviselők előtt, hogy szembesüljünk a választási lehetőségekkel. Kiléphetünk a megállapodással, szépen rendben, és május 22-ig tovább halaszthatjuk a kilépés dátumát, vagy amennyiben a parlament nem fogadja el a tervezetet, úgy április 12-ig elő kell hozakodnunk egy új tervvel, és amennyiben az a terv a még hosszabb eltolása a kilépésnek, úgy részt kell vennünk az EU-s parlamenti választásokon.” – mondta reggeli beszédében Theresa May.

Arról többen is beszámoltak, hogy amikor a brit miniszterelnököt arról kérdezték, hogy mi lesz, ha a képviselők harmadjára is leszavazzák a tervezetét, nem tudott kielégítő választ adni, tehát nem úgy tűnik hogy lenne bármiféle B terv a zsebében, amit előhúzhat, ha baj van, ami kicsit aggasztotta a többi tagállam vezetőjét.

A harmadik szavazás a következő héten több szempontból is érdekes, izgalmas és merész húzás, bár az is lehet, hogy csak a kilátástalanság miatt kényszerül a kormány erre. Egyrészt januárban és márciusban már a parlament alsóháza hatalmas különbséggel leszavazta a kilépést ilyen feltételek mellett, másrészt pedig nem olyan rég John Bercow, a brit képviselőház elnöke úgy határozott, hogy nem lehet harmadjára is szavazni ugyanarról a már leszavazott tervezetről, Theresa May viszont ezzel a döntéssel szembe menve mégis megpróbálja, aminek még nem tudhatjuk, hogy mi lesz a vége.     Forrás

Megosztás