Elképesztő, félmillió fontot érő pénzérmét találtak egy farmon Angliában 1

Egy rendkívül ritka, római kori pénzérmét találtak egy brit farmon, ami ezt követően hihetetlenül nagy összegért, több mint félmillió fontért kelt el.

A mindössze 4.31 grammos érme, amin Allectus császár látható, több mint ötször annyiért kelt el az aukción, mint amennyire eredetileg becsülték az értékét. Ezzel ez az érme a világon található római kori érmék közül az egyik valaha volt legértékesebbé vált.

Elképesztő, félmillió fontot érő pénzérmét találtak egy farmon Angliában 3

Allectus valamilyen szinten még kapcsolódik is a brit aktuálpolitikához, ugyanis ő is egyfajta Brexitet próbált meg végrehajtani, amikor megpróbálta Nagy-Britanniát függetleníteni a Római Birodalomtól. Az érme egyébként nagyjából akkora mindössze, mint egy 1 pennys. Az elképesztően szerencsés személy, aki megtalálta, egy fémdetektorral keresgélt, amikor a nagy értékű kincsre bukkant egy farm területén, Doverben, Kent megyében, Anglia déli felén.

Az érme egyik felén Allectus császár látható, míg a másik oldalán két fogoly, akik Apolló isten lábai előtt térdelnek. Ez a pénzérme a Nagy-Britannia területén vert római kori érmék legnagyobb összegért elkelt darabja. Allectus császár egy pénzügyminiszter volt, aki 293-ban meggyilkolta az elődjét és így került pozícióba. Alig három évvel később egy csatában vesztette életét.

Elképesztő, félmillió fontot érő pénzérmét találtak egy farmon Angliában 4

Az a férfi, aki márciusban a bátyjával találta meg az érmét, úgy gondolta először, hogy hamis lehet, mivel annyira jó állapotban volt.

„Egyszerűen el sem tudom hinni. Extázisban vagyunk. Azt reméltük, hogy a becsült értékénél talán valamivel többel fogják majd megvenni, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ötszöröséért veszi meg valaki. Megosztjuk a pénzt a farm tulajdonosával, aki szintén nem jut szóhoz annyira le van döbbenve.” – nyilatkozta az érme megtalálója, aki nem szerette volna nyilvánosságra hozni a nevét.

„Le vagyok nyűgözve, hogy a mai aukción milyen magas összegért sikerült eladnunk az érmét. Ez a legértékesebb pénzérme, amit mi valaha értékesítettünk.” – nyilatkozta Christopher Webb, az aukciós ház érmeosztályának igazgatója és vezetője.

Nagy volt a versengés az aukción az érme megkaparintására, sokan licitáltak a teremben, interneten és telefonon keresztül is. Végül egy privát gyűjtő tulajdonába került, aki egészen pontosan £552,000-ot fizetett érte.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után