Elindulhat a koronavírus elleni oltás tesztelése önként jelentkezőkön az Egyesült Királyságban 1

Hamarosan az Egyesült Királyságban összesen maximum 90 egészséges embert szándékosan meg akarnak fertőzni koronavírussal, egy teszt keretein belül. A tervek szerint januárban kezdődő vizsgálatok célja a koronavírus vakcina tesztelése, melyre a kormány 33,6 millió fontot fordít. Szakértők egybehangzóan állítják, hogy a biztonság első számú prioritás lesz. A tervekhez etikai jóváhagyás szükséges.

koronavírus vakcina

A tesztelés során a kutatók először azt akarják kideríteni, mi az a legalacsonyabb mennyiségű vírusszám, amely koronavírus fertőzést okozhat a 18-30 év közötti önként jelentkezőknél. A kísérletben résztvevőket éjjel-nappal megfigyelés alatt tartják majd, fiatal életkoruk és jó egészségi állapotuk miatt pedig vélhetően alacsony lesz a károsodás vagy a szövődmények kockázata. A következő fázisban a tudósok azt tesztelik majd, hogy a Covid vakcina vajon megakadályozza-e a fertőzés kialakulását.

Dr. Chris Chiu, a londoni Imperial College munkatársa, a projekt vezető kutatója elmondta: “Csapatom már több mint 10 éve vezet biztonságosan humán kísérleteket, más légzőszervi vírusokkal kapcsolatos projektekben. Egyetlen tanulmány sem teljesen kockázatmentes, de keményen dolgozunk azért, hogy a kockázatokat a lehető legkisebbre csökkentsük. ”

Prof. Peter Openshaw, a Human Challenge Consortium igazgatója pedig hozzátette, hogy az ilyen jellegű kísérleteket, amikor önkénteseket szándékosan fertőznek meg egy ismert kórokozóval sosem vették könnyedén, vagy félvállról. “Nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban haladjunk a hatékony oltások és a koronavírus egyéb kezelési módjai felé.”-tette hozzá bizakodóan.

Világszerte több mint száz vakcina fejlesztése zajlik, számos helyen már a tesztelés utolsó szakaszában vannak, ahogyan az  Oxfordi Egyetem is.

Jonathan Van-Tam professzor, orvos-vezérigazgató-helyettes elmondta: “Sok, még a fejlesztés közepén lévő oltóanyag esetében az emberi kísérleteken alapuló vizsgálatok segíthetnek kiválasztani a legígéretesebbeket. Azok a vakcinák, amelyek a fejlesztés késői stádiumában vannak, és már bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak, segíthetnek abban, hogy jobban megértsük, hogy vajon megakadályozzák-e a fertőzést és a betegség kialakulását.”

A projekt első szakaszát az Imperial College London, a Royal Free Hospital londoni kutatóegysége, valamint a hVIVO nevű társaság közösen vezeti. Az önkénteseket a kísérletben való részvétel után legfeljebb egy évig megfigyelés alatt tartják, hogy ellenőrizzék az esetlegesen felmerülő mellékhatásokat.   Forrás

Megosztás