Egyes korlátozásokat egészen addig meg akarnak tartani, míg minden felnőttet be nem oltanak Nagy-Britanniában 1

A koronavírus terjedésének korlátozása érdekében az egyéni szabadságot korlátozó intézkedések közül néhánynak érvényben kell maradnia akár egészen addig, amíg a teljes felnőtt lakosságot be nem oltják – nyilatkozta a Public Health England (PHE) egyik vezető szakembere.

Egyes korlátozásokat egészen addig meg akarnak tartani, míg minden felnőttet be nem oltanak Nagy-Britanniában 3

A PHE stratégiai igazgatója, Dr. Susan Hopkins arra figyelmeztetett, hogy egyes intézkedéseknek lehet, hogy még ennél is hosszabb ideig maradniuk kell – ugyanis előbb még többet kell megtudni a vírus terjedésének módjáról. Az élet pedig csak eztán tud majd „olyan lenni, mint előtte volt”. A kormány azt tervezi, hogy május elejéig mindenkit beoltanak, aki 50 év feletti, Matt Hancock egészségügyi miniszter pedig azt nyilatkozta, hogy őszre szeretnék elérni, hogy mindenki be legyen oltva az országban (aki kéri az oltást).

“Úgy gondolom, hogy nagyon körültekintőnek kell lennünk, ahogy fokozatosan feloldjuk ezeket a nemzeti korlátozásokat, időt fordítva arra, hogy figyeljük és elemezzük az egyes fázisokat. Úgy gondolom, hogy ha egyszer eljutunk oda, hogy a vírus terjedése megfelelő mértékben lelassul, akkor néhány intézkedésnek még maradnia kell a teljes felnőtt lakosság beoltásáig. Hogy mik lesznek ezek az intézkedések, azt majd meglátjuk…”

„A tavalyi év során voltak olyan hetek, amikor rendkívül alacsony volt az új fertőzöttek aránya. Egy adott ponton ez 10,000 főre vetítve kevesebb volt mint 2. De aztán ez a mutató újra emelkedni kezdett, és úgy gondolom, hogy az egyik dolog amit megtanultunk, hogy amikor az emberek elmennek nyaralni, valószínűleg kicsit kevésbé figyelnek oda, többet kerülnek kapcsolatba más emberekkel, vesznek részt csoportos eseményeken, és pont az ilyenek miatt ugorhat meg újra a fertőzöttek aránya. Éppen ezért úgy gondolom, hogy szükség lesz rá, hogy bizonyos intézkedések egészen a teljes lakosság beoltásáig érvényben maradjanak.” – mondta Dr. Hopkins a Sky News-nak.

Eközben egy másik magát megnevezni nem kívánó Whitehall-i forrás azt nyilatkozta a The Times-nak, hogy: „A kormány jelenleg úgy látja, hogy a távolságtartásra vonatkozó szabályoknak még hosszú ideig maradniuk kell. Az éttermeknek, kocsmáknak és irodáknak pedig Covid-biztosnak kell lenniük.”

Sir Jeremy Farrar, az egészségkutatással foglalkozó jótékonysági szervezet, a Wellcome Trust igazgatója pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte 2021 végéig a gyermekeknek is be kellene adni az oltást Nagy-Britanniában, ez ugyanis nagyban segítene elkerülni egy esetleges következő lockdownt…  Forrás

Megosztás