Egy új, automata rendszer, az EES kerül bevezetésre az EU és Nagy-Britannia közt a határátkelőknél 1

Mióta az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, számos jelentős változás történt az utazók számára, beleértve az útlevelek érvényességi követelményeit, valamint az EU-tagországokba vízum nélkül látogatható napok számának korlátozását. Ez utóbbi érvényesítésére az EU az Entry/Exit System (EES) bevezetését tervezi, amely egy automatizált informatikai rendszer, amely nyomon követi majd a határátlépéseket.

Egy új, automata rendszer, az EES kerül bevezetésre az EU és Nagy-Britannia közt a határátkelőknél 3

Ez sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a britek EU területére való be- és kilépését, mivel teljesen felváltja a nehézkes kézi ellenőrzéseket. A tervek szerint 2024. október 6-án, a párizsi olimpia után helyezik majd üzembe. Íme, amit tudni kell.

Mi az a belépési/kilépési rendszer vagyis Entry/Exit System (EES)?

Az EES egy automatizált informatikai rendszer, amelyet arra terveztek, hogy nyomon kövesse a harmadik országokból, például az Egyesült Királyságból érkező utazókat, akik belépnek az EU tagállamainak területére vagy elhagyják azokat. 2022-ben került volna bevezetésre, de először 2023 májusára halasztották. A legújabb indulási dátum 2024. október 6., a párizsi olimpia után.

A Brexit óta a brit útlevéllel rendelkezők csak összesen 90 napot tartózkodhatnak az EU-országokban 180 napos időszakon belül vízum vagy egyéb engedély nélkül. Az EES minden alkalommal összeszámolja ezt, amikor útlevelet használnak a határátkelőnél, és észleli azokat, akik túllépték a jogosultságukat. A rendszer azt is észlelni és jelezni fogja, ha valaki nem lépheti át a határt.

Ennek lehetővé tétele érdekében a rendszer különbséget tesz a rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezők és a vízummentes látogatók között az úti okmányukon keresztül, és összegyűjti az olyan információkat, mint a név, az úti okmány típusa, a biometrikus adatok (ujjlenyomat és fényképek), valamint az utazás dátuma és helye. be- és kilépés. A jövőben az Etias-szal (az Európába történő utazáshoz szükséges vízummentesség) is együtt fog működni.

Hol van szükség az EES-re?

Az EES a 27 EU-tagállam közül 25-ben lesz érvényben – Írország és Ciprus továbbra is kézi ellenőrzéseket végez –, valamint Norvégiában, Izlandon, Svájcban és Lichtensteinben, mivel ők a határmentes schengeni övezet részét képezik. Ahol az EES működik, csak be kell olvasnia az útlevelét az automatizált kapuknál, ahogyan az Egyesült Királyságba való belépéskor tenné. Az Egyesült Királyságon belül az EES-kapukat elsőként Dover kikötőjében, valamint az Eurostar és az Eurotunnel termináljaiban állítják fel, ahol az útleveleket utazás előtt ellenőrzik.

Mit jelent az EES az utazásom szempontjából?

Elméletileg fel fogja gyorsítani a határon való átjutást, és sokkal könnyebbé fogja tenni az EU-országokba való be- és kilépést. A rendszeres utazók számára ez több helyet is jelenthet az útlevelükben, mivel nem fogják minden határátlépéskor lebélyegezni. Az EES első használatakor azonban meg kell adni az ujjlenyomatunkat, és fényképet kell készíteni az átkelőhelyen, ami további késéseket okoz majd sokak számára. Ezt azután három évig tárolják. Ha megtagadja ezen adatok megadását, megtagadják a belépést.

Hol lehetnek a legrosszabb késések az EES indulásakor?

A doveri kikötőben, valamint az Eurostar és az Eurotunnel terminálokon végzett határellenőrzéseknél rejlik a legnagyobb késések lehetősége – ezt a problémát az ezeken a helyeken működő üzemeltetők vetették fel az autóval érkezők feldolgozásának ideje alapján. A doveri kikötő vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy egy autó feldolgozása akár tíz percet is igénybe vehet.

Az Eurostar utasainak legalább két órával az utazás előtt meg kell érkezniük a St Pancras állomásra, hogy első alkalommal regisztrálhassák ujjlenyomataikat. Jelenleg azt javasolják, hogy 90 perccel korábban érkezzünk meg. A bevezetett határregisztrációs rendszer azonban nem lesz megterhelőbb, mint a jelenleg létező útlevél-ellenőrzés.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után