Megvan, az utolsó pillanatban, de megszületett a Brexit megállapodás az EU-val 1

Boris Johnson, brit miniszterelnök végül engedett a halászati kérdésben, hogy elkerülje az egyezség nélküli Brexitet, és az utolsó pillanatban megkötötte az EU-val a kereskedelmi megállapodást. Így mindössze hét napot hagyott a vállalkozásoknak, hogy felkészülhessenek a működésük terén bekövetkező óriási változásokra.

Megvan, az utolsó pillanatban, de megszületett a Brexit megállapodás az EU-val 2

Az iparág vezetői megkönnyebbülten lélegeztek fel, miután karácsony estéjén bejelentették a vámtarifa és kvóta nélküli szabadkereskedelmi megállapodást az importra és az exportra vonatkozóan. De a halászok „csalódottságuknak és haragjuknak” adtak hangot, amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy az EU brit vizeken történő halászatának csak 25 százalékos csökkentését tudta elérni, amely öt és fél év alatt módosul majd fokozatosan – szemben az eredeti követeléssel, ami három év alatt 80 százalék lett volna – és nem sikerült az azonnali 12 mérföldes kizárási zónát sem biztosítani a partmenti vizek védelme érdekében.

Barrie Deas, a Halászok Szervezeteinek Országos Szövetségének vezetője elmondta: „Végül egyértelmű volt, hogy Boris Johnson átfogó kereskedelmi megállapodást akart, és hajlandó volt feláldozni a halászatot. Azt hiszem, az ipar rendkívül csalódott lesz. ” Johnson elismerte, hogy az Egyesült Királyság teret engedett a halászati kérdésben, de ragaszkodott ahhoz, hogy az elért eredmény „ésszerű átmeneti időszakot” jelent a britek számára.

A miniszterelnök elmondta, hogy az EU – Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodás lehetővé tette Nagy-Britannia számára, hogy „elnyerje a szabadságát”, és kiemelte, az Európai Bíróságnak a jövőbeni kapcsolatok felügyeletében betöltött szerepének megszünését. „Visszavettük törvényeink és sorsunk irányítását. Teljes és korlátlan módon visszavettük a szabályozásunk fölötti irányítást. A mai napon megoldottuk azt a kérdést, amely évtizedek óta mérgezte politikánkat, és most együtt, mint újonnan és valóban független nemzet érezhetjük át eme pillanat hatalmas jelentőségét. ”- mondta Mr. Johnson.

Azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyság „egy közös szabadkereskedelmi övezetben” lesz az EU-val, de nem kell betartania a brüsszeli szabályokat, és további megállapodásokat köthet a világ más országaival.

A Downing Street győzelmek sorozataként értékelte az elért megállapodást, ideértve az EU azon javaslatának vereségét, amely lehetővé tette volna Brüsszel számára, hogy automatikusan büntesse az Egyesült Királyságot azért, mert eltér a normáitól és előírásaitól. Ehelyett bármelyik fél csak azokra a változásokra reagálhat, amelyek egyértelműen kihatnak a kereskedelemre, és szakértői testület dönt majd ezekben a vitákban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a megbeszélések eredménye „igazságos és kiegyensúlyozott”. De az EU-ban sok olyan ember érzéseit visszhangozta, akik belefáradtak a Nagy-Britanniával vívott csatákba, azt mondta: „Azt mondom minden európainak, hogy ideje magunk mögött hagyni a Brexitet.” Sir Keir Starmer pedig biztosította a miniszterelnököt arról, hogy nem fog akadályt gördíteni a megállapodás útjába és bejelentette, hogy a Munkáspárt a parlament december 30-i visszahívásakor igennel szavaz majd.

December 31-én, brit idő szerint 23 órakor az átmeneti időszak törvényesen lejár. Amint az átmeneti időszak véget ér – függetlenül attól, hogy az egyezményt ratifikálták-e – megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az egységes piacon, és többek közt a munkaerő szabad áramlása is. Az új kereskedelmi megállapodások 2021. január 1-jén lépnek hatályba.       Forrás

Megosztás