Csökkent a munkanélküliség, és nagyot esett az EUs dolgozók száma is Nagy-Britanniában (friss adatok) 1

A munkanélküliség ismét csökkenő tendenciát mutat, és a legutóbbi negyedév során 65000-rel csökkent Nagy-Britanniában. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt 40 során most a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya a szigetországban a brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint.

Csökkent a munkanélküliség, és nagyot esett az EUs dolgozók száma is Nagy-Britanniában (friss adatok) 3

A legfrissebb elemzés több más fontos mutatót is vizsgált, az eredmények szerint például az országban a 2018 júniusig terjedő negyedéves periódusban a termelékenység emelkedett, azonban a fizetések növekedési üteme lassult. A fizetések, ha a bónuszokat nem számoljuk bele, 2.7%-kal emelkedtek ebben a negyedévben a 2017-es második negyedévhez viszonyítva.

Az ONS (brit statisztikai hivatal) adatai arra is rávilágítottak, hogy a Nagy-Britannia területén dolgozó EU állampolgárok száma rekord mértékben zuhant az eddigi adatokhoz képest, számokban kifejezve 86000-rel kevesebb az országban dolgozó uniós állampolgárok száma, összesen jelenleg a hivatalos adatok szerint 2.28 millió. 1997-ben kezdték el erről a statisztikákat vezetni, és azóta nem csökkent az EU-s alkalmazottak száma ilyen mértékben. A csökkenő tendencia egyébként a Brexit népszavazás óta folyamatosan megfigyelhető.

Ami érdekes ezzel szemben, hogy az unió területén kívülről érkező dolgozó emberek száma viszont nőtt, méghozzá 74000 fővel emelkedett tavalyhoz képest, és a számuk durván 1.27 millió jelenleg a királyság területén.

A munkanélküliségi ráta 4.2%-ról 4.0%-ra csökkent, amire 1974 óta nem volt precedens. A negyedéves periódus alatt ezzel párhuzamosan 42 000 új munkahely keletkezett.

Csökkent a munkanélküliség, és nagyot esett az EUs dolgozók száma is Nagy-Britanniában (friss adatok) 4

A bruttó átlag heti bér júniusban £488 volt a bónuszok belekalkulálása nélkül az országban, a tavaly ilyenkori £474-hez képest. A bónuszokat is hozzászámítva ez a szám £518 volt hetente 2018 második negyedévének a végén.

A reálbérek 0.4%-kal emelkedtek, ha nem számoljuk bele a bónuszokat, azonban ha azt is belevesszük, akkor ez a szám 0.1%-ra csökken. A termelékenység az ONS elemzése szerint 1,5% -kal nőtt – ez a legnagyobb növekedés 2016 óta.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy 104 ezer ember hagyta ott a munkáját akit “nulla órás” szerződéssel foglalkoztattak, ami nem garantálja a heti munkaórák számát. Ezzel 780.000 ember maradt aki ilyen típusú feltételekkel van alkalmazva Nagy-Britanniában.

Azt is megtudtuk, hogy azoknak a száma a 16-64 évesek közül, akik nem dolgoztak, nem keresnek munkát vagy nem alkalmasak munkavégzésre – ez az úgynevezett “gazdaságilag inaktív” csoport – 77 ezerrel nőtt az év első negyedévéhez képest.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás