Csirkések, fish and chips-ek és sarki hamburgeresek ezrei zárhatnak be Nagy-Britanniában rövid időn belül az étolajválság miatt 1

A Nagy-Britanniában lévő fish and chips boltok és egyéb sarki „csirkések” és gyorséttermek a történelem „legnagyobb válságával” néznek szembe, miután az ukrajnai háború miatt az étolaj készlet drasztikusan lecsökkent.

Csirkések, fish and chips-ek és sarki hamburgeresek ezrei zárhatnak be Nagy-Britanniában rövid időn belül az étolajválság miatt 3

Egy vezető iparági testület arra figyelmeztetett, hogy az országos napraforgóolaj-hiány miatt minden harmadik sarki gyorsétterem bezárhat akár már az idei év végéig. A National Federation of Fish Friers (NFFF) szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 10 500 fish and chips bolt üzemel.

Csak közülük azonban körülbelül 3500 kényszerülhet rá, hogy lehúzza a rolót az étolaj és vele együtt az olaj alternatíváinak áremelkedése miatt. Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre. Amióta Oroszország megszállta az országot, az egységára drasztikusan megemelkedett.

A National Federation of Fish Friers az áfa csökkentését és az üzletek energiaszámláinak segítését sürgeti a kormánytól. A kormány szóvivője azt nyilatkozta, hogy „mindenféle méretű vállalkozást támogat az üzemanyagadó csökkentésével”, és 50%-os adókedvezmény bevezetését is tervezik.

A háború miatt ráadásul az alternatívák, például a pálmaolaj és a repceolaj költségei is megemelkedtek. Az NFFF elnöke, Andrew Crook, aki saját fish and chip boltot is üzemeltet Lancashire-ben, hetente körülbelül 200 liter napraforgóolajat használ fel. Most ezt próbálja ő is valahogy lecsökkenteni, hogy vállalkozása túlélje a válságot.

A helyi újságnak ezt nyilatkozta: „Alig van repceolaj, mert tavaly rossz volt a repcetermés. A pálmaolaj ára megduplázódott. Ha nincs napraforgóolaj, repceolaj és sokkal kevesebb a pálmaolaj is, akkor nagyon nehéz lesz [a fish and chips boltoknak].”

A bolt tulajdonosa, aki a chorley-i Euxton Skippers-t vezeti, a háború kitörése óta már egyszer felemelte az árait, de azt tervezi, hogy hamarosan újra megemeli. „Épp most lettünk túl egy nagy válságon a járvány miatt… erre most ebben az újabb válságban vagyunk, amely még nagyobb.” – tette hozzá.

Az Observatory of Economic Complexity szerint 2019-ben Ukrajna volt felelős a világ napraforgómag- és pórsáfrányolaj-exportjának 48%-áért. A második legnagyobb termelő Oroszország, amely ugyanabban az évben a világ szükségletének 24%-át látta el.

Mivel a háború miatt fogynak a készletek, a vásárlók egyre nagyobb része alternatív megoldásokhoz fordul, így hiány keletkezik az összes étolajból. A múlt héten az Egyesült Királyság szupermarketjei a hiány miatt két-két palackra redukálták a megvásárolható maximális mennyiséget.

Azonban további problémák várhatók, miután Indonézia bejelentette a pálmaolaj exporttilalmát a növekvő hazai árak kezelésére. A pálmaolajat a süteményektől a sütőzsíroktól a kozmetikumokig és a tisztítószerekig rengeteg mindenhez használják. Szakértők szerint Indonézia döntése nemcsak a pálmaolaj elérhetőségét fogja érinteni, hanem a növényi olajokét is világszerte, ami még keményebben felfelé nyomja majd az árakat.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után