Az új adóév kezdete újabb vitákat robbantott ki a kormányon lévő konzervatív párt és a legesélyesebb vetélytárs munkáspárt közt a hosszú távú gazdasági terveik kapcsán. Összefoglaltuk ki miket állít, így a májusi választások előtt mindössze pár héttel.

SNN0214BB-682_1175526a

David Cameron, brit miniszterelnök szerint a hétfőn bevezetett adó és támogatás változtatásoknak köszönhetően a háztartások 94%-a jobban jár, mint korábban. Ezzel szemben Ed Balls a munkáspárttól azt mondta, hogy az 1,100 GBP havi átlagkereset rosszabb, mint 2010-ben. Egy biztos, mindkét párt azt állította, hogy ellenfelük, ha megnyeri a választásokat, adót fog emelni.

A liberál demokraták mindeközben fel vannak háborodva, mert a kormánypárt most veri a mellét, hogy ők emelték meg az adómentes korlátot £10,600-ra, holott amikor meg kellett hozni a döntést, alig lehetett kierőszakolni. Mindenesetre a végeredmény, akárhogy is nézzük, az hogy most már £10,600 éves jövedelemig nem kell adóznunk. A pártok abban egyetértettek, hogy ezt az értéket 2020-ra £12,500-ra akarják felemelni.

Néhány érdekesség:

  • Egy baloldali szakértő nemrég arról beszélt, hogy a 18 évet betöltötteket kötelezni kellene, hogy részt vegyenek első szavazásukon, ugyanis drasztikusan emelkedik a különbség a fiatalok és az idősek szavazási arányán.
  • Egy kirúgott konzervatív képviselő jelölt átállt a konkurens UKIP oldalára.

Bristoli beszédében a miniszterelnök arról beszélt, hogy nekik köszönhetően 3 millió alacsony jövedelmű ember került ki az adófizetés terhe alól, és további 26 millió ember adója csökkent.

„Nem csak azt akarom, hogy az emberek a TV-ben meg a rádióban halljanak arról, hogy Nagy-Britannia gazdasági helyzete helyreáll, azt akarom, hogy érezzék a mindennapjaikban.” – nyilatkozta a miniszterelnök.

„Szeretnék egy ígéretet tenni a dolgozóknak! Nem lesz személyi jövedelemadó emelés, nem lesz áfa emelés, és nem emeljük az NI-t. Ezt megígérjük. A választási lehetőségek egyértelműbbek, mint valaha, adócsökkentés velünk, adó emelkedés Ed Milibanddel és a munkáspárttal.” – tette hozzá Mr. Cameron.

Ed Balls az IFS független pénzügyi elemző cég adataival példálózott, melybe a kormány összes döntésének következménye bele van kalkulálva, és mely szerint most az átlagos havi kereset alacsonyabb, mint 2010-ben. „Míg sok millió ember fizet többet, mi tudjuk, hogy eközben a milliomosok jobban járnak.” – nyilatkozta.

Az érem másik oldala

Tudni kell, hogy az alacsony adókra tett ígéretnek van egy másik oldala is. A konzervatív pártnak 30 milliárd fontot kell valahonnan előteremtenie 2018-ig a hiány pótlására, így ha azt nem az adók emeléséből fogja megtenni, akkor a költségvetésből kell vagdosni, tehát vagy így vagy úgy, de az az összeg valahonnan el lesz véve. A kérdés csak az, hogy mely támogatások és állami projektek lesznek alaposan megnyirbálva. Természetesen az a kérdés akkor is fennáll, ha a munkáspárt nyeri a választásokat.

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/election-2015-32191881