A brit gazdaság a tavalyi év során 2.6%-kal növekedett, amire 2007 óta nem volt példa. A 2014-es év utolsó negyedévében 0.5%-kal nőtt negyedéves alapon Nagy-Britanniában a GDP, ami elmarad a harmadik negyedévi 0.7 százalékos ütemtől – közölte a brit statisztikai hivatal (ONS) kedden délelőtt.

brit gazdaság

A közgazdászok véleménye megoszlott azzal kapcsolatban, hogy a visszaesés csak ideiglenes, avagy tartósabb lesz. A Wall Street Journal újság által megkérdezett elemzők 0.6%-os negyedik negyedéves növekedésre számítottak.

Az eddig is domináns szolgáltató szektor élénk maradt, és itt 0.8%-os bővülést mértek.

A gazdasági növekedés többek közt az építőipari termelés visszaesése és az olajkitermelés csökkenése miatt lett kisebb az előrejelzéseknél. Az építőipari termelés 1.8%-ot zuhant, az ipari termelés 0.1%-kal csökkent.

„Gyülekeznek a felhők a fejünk felett, és a legnagyobb árnyékot a közelgő választások vetik a gazdaságunkra. A befektetők ugyanis nem kedvelik a bizonytalanságot.” – mondta Nancy Curtin, a Close Brothers Asset Management befektetési igazgatója.

figure3chart_tcm77-361216

A brit statisztikai hivatal főközgazdásza szerint az elmúlt 6 hónapban lassabban emelkedett a gazdaság teljesítménye, de még “túl korai” kijelenteni, hogy általánosan csökken a gazdasági növekedés üteme.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 2015-ben további növekedés várható. Az Egyesült Államokat leszámítva Nagy-Britanniában nőhet legjobban a GDP a fejlett gazdaságú országok közül.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-30999206