A Brexit miatt évi £400-tal szegényebbek lesznek a Nagy-Britanniában élők 1

Egy nemrégiben elkészített gazdasági elemzés arra az eredményre jutott, hogy a Nagy-Britannia területén élő családok akár több, mint £400-tal járnak rosszabbul a kilépés miatti áremelkedések következtében.

A Brexit miatt évi £400-tal szegényebbek lesznek a Nagy-Britanniában élők 3

A néhány napja publikált tanulmány szerint a családok a megnövekedett infláció miatt átlagosan £404-tal fizetnek majd többet. Ezzel egy időben egy átlagos dolgozó durván £448-tól esik el a stagnáló fizetések miatt, vagyis a reálbérek ennyivel fognak csökkenni. Ez egy pár esetében, akár 800-1000 font különbséget is eredményezhet majd, míg egy nagyobb családnál akár jóval többet is.

Dr. Thomas Sampson, aki társszerzője a Centre of Economic Performance kutatásának, ezt nyilatkozta: „A kilépés még meg sem történt, de az infláció emelkedése, amit a népszavazás okozott, már most sok háztartást érzékenyen érint. A kutatásunk eredményei bizonyítják, hogy a kilépés megszavazása a Nagy-Britanniában élőket gazdaságilag már most igen negatívan érinti.”

A tanulmány eredményei szerint az infláció növekedése London lakosságának „fáj” a legkevésbé, azonban Skócia, Wales és Észak-Írország területén sokkal rosszabbul érinti a lakosságot.

Az árak emelkedése már most megfigyelhető, főleg olyan termékeken, amiket nagy arányban külföldről importálnak. Ezek közt megtalálhatók olyan termékek is, mint a kenyér, tej, műzli, tojás, a sajt, vagy a kávé. Azonban a sörök, borok, vagy épp a bútorok ára is emelkedésnek indult.

A Food Foundation nevű alapítvány egyik tanulmánya pedig azt írta, hogy amennyiben megállapodás nélkül lépnek ki a britek, a további áremelkedések azt eredményeznék, hogy az ország legszegényebb rétegének az élelmiszerre költhető havi összegéből szinte egyáltalán nem futná zöldségre vagy gyümölcsökre, de más termékek is számukra megfizethetetlenné válhatnak.

A Food Foundation igazgatója azt nyilatkozta ezzel kapcsolatba, hogy a kormánynak nincs ide hezitálni. Itt az ideje hogy a hazai zöldség és gyümölcstermelést alaposan „megtámogassák” mielőtt a Brexit miatt az árak nagyon elszállnának.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás