Brexit: megtörtént az áttörés, de mi következik most? 1

A pénteken, Brüsszelben tartott EU csúcstalálkozón végre a 27 másik tagállam vezetői is zöld utat adtak, hogy a Brexit tárgyalások a következő fázisba léphessenek. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi megállapodás részleteiről is megkezdődhet a huzavona.

Brexit: megtörtént az áttörés, de mi következik most? 3

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk jelentette be a nagy hírt pénteken, kora délután és ezzel együtt gratulált Theresa May, brit miniszterelnöknek a „nagy áttöréshez”. A csúcstalálkozó második napján az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker azt mondta, May megérdemli a tapsot (amit korábban kapott a beszéde után), mert „jónéhanyan, engem is beleértve, úgy gondoljuk, hogy nagyon sok erőfeszítést tett azért, hogy ide eljussanak a tárgyalások, és fontos, hogy ezt értékeljük”.

Mi jön most?

Leginkább Karácsony, ja és persze Szilveszter. Sajnos ugyanis üröm az örömben, hogy a tárgyalások következő fázisának megkezdése el lett tolva egészen 2018 márciusig. Brüsszelben az EU vezetőség ugyanis azt mondta, hogy úgy érzik a britek még nem állnak készen a következő fázis megtárgyalására. A Downing street erre azt reagálta, hogy még Karácsony előtt összeülnek és megvitatják, hogy Nagy-Britannia milyen feltételekkel szeretné a kereskedelmi megállapodást nyélbe ütni.

A következő fő témakör a brexit tárgyalásokon tehát a kilépést követő átmeneti időszak megbeszélése lesz, valamint az alapok lefektetése, hogy miként alakul a szigetország és az EU viszonya azt követően. Az is kiderült, hogy az EU azt akarja , hogy az átmeneti időszak alatt, a kilépés után a britek az összes új EUs törvényt is adoptálják, de úgy, hogy közben már nem vesznek részt illetve nem választanak illetve jelölnek tagokat az EU intézményeibe.

Brexit: megtörtént az áttörés, de mi következik most? 4

A jelentésekből az is kiderült, hogy a brit miniszterelnök abba is beleegyezett, hogy a következő fázisban a hangsúly előbb azon lesz, hogy az átmeneti időszak részleteiről sikerüljön megállapodni. Theresa May elmondta, hogy nem titkolt szándéka, hogy a tárgyalások következő fázisa minél hamarabb megkezdődhessen. Az újabb késleltetés azonban még nagyobb nyomás alá helyezi a brit tárgyalófeleket, akik versenyt futnak az idővel, hogy egy megfelelő ajánlattal álljanak elő, még mielőtt 2019 márciusban kilépnek a britek. Még egyet csavar a sztorin, hogy a britkormány nemrég veszített egy fontos parlamenti szavazáson a brexit kapcsán, ami miatt még a parlament is megvétózhatja majd a végső kereskedelmi megállapodást, ha nem tetszik nekik.

Az kapásból előre is vetíti, hogy mi lesz a következő nagyobb vita tárgya a tárgyalások során. Boris Johnson, volt londoni polgármester és jelenlegi külügyminiszter ugyanis kijelentette, hogy ebbe nem hajlandó belemenni. Egy másik nagy probléma, amiből még lesznek gondok, hogy az EU azt is kijelentette, hogy az átmeneti időszak során a britekre az EUs kereskedelmi jogszabályok vonatkozzanak. Ez azonban azt is jelenti egyben, hogy Nagy-Britannia valószínűleg nem tud majd ezidő alatt új kereskedelemi megállapodásokat kötni más országokkal az átmeneti időszak utánra.

„A tárgyalások második fázisa emberpróbálóbb lesz, jóval nagyobb kihívást fog jelenteni mindkét fél számára, mint az első.” – nyilatkozta Mr. Tusk.          Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után