Brexit hírek: Mi lenne pontosan és hogy működne a vámot érintő megállapodás az EU és Nagy-Britannia közt 1

Több beszámoló szerint Philip Hammond kancellár támogatását fejezte ki egy Brexit utáni, vámot érintő megállapodást illetően, de ez a Brexitet támogatók szerint egyenesen „kretén” megnyilvánulás.

Brexit hírek: Mi lenne pontosan és hogy működne a vámot érintő megállapodás az EU és Nagy-Britannia közt 3

A képviselők lázadása gyakorlatilag képes térdre kényszeríteni a kormányt. Keményvonalas Brexit-támogatók gyülekezete levelet küldött a miniszterelnök számára, melyben a kormány terveit kritizálták, mert szerintük csak nevében beszélhetünk Brexitről.

Miközben az Eu-t támogatók és ellenzők hadakoznak, a „the Standard” elmagyarázta, mi is ez a vámot érintő megállapodás. A miniszterelnök a vámunióból való kilépést az eltökéltsége alappillérének tekinti. Ennek a helyébe Philip Hammond kancellár egy megállapodást képzel el, ami betölti az űrt.

Azért is fontos ez a kérdés, mert az ország exportjának a felvevőpiaca 50%-ban az EU. Hogy megértsük, pontosan mi is az új ajánlat, érdemes először tisztában lennünk a régi rendszerrel.

A vámunió jogokat fektet le az egész EU területén, illetve pár olyan országban is, ami nem tagja az uniónak, pl. Törökország és Andorra.

Ez azt jelenti, hogy a vám mértéke mindenhol ugyanakkora. Ez akkor jön képbe, amikor például egy ország kitalálja, hogy például a kínai importokra csökkentik a vám összegét, ezáltal előnyre tesznek szert a többi országgal szemben. Ezt nem tudják megtenni, ennek az uniónak köszönhetően.

Miben lenne más az új megállapodás?

Az Egyesült Királyság az EU nevében szedhetné be kvázi a vámot. Ha végül a kereskedő terméke nem az EU-ban köt ki, akkor ezt visszaigényelhetné. Például ha a Toyota 100,000 autót szeretne Japánból az Egyesült Királyságba küldeni, akkor meg kell fizetniük az ország által szabott vámot, ámbár ha az autók végül az EU-ban kötnének ki, akkor még az ezen felüli különbözetet is elő kell teremteniük, visszaigénylés reménye nélkül.

Hogyan bonyolítja a szituációt Észak-Írország? A Brexit utáni ír határ kérdése még mindig megválaszolatlan. Írország, az EU független tagja, kényelmetlen helyzetben találja magát, hiszen Észak-Írországgal osztozik egy elég komoly méretű földterületen. Ők pedig el tervezik hagyni az EU-t.

Régóta nem volt valódi határ a két ország között, pontosabban „A bajok” óta. Ez egy alacsony szintű fegyveres konfliktus volt a két ország között, ami több ezer halálos áldozattal járt.

Igaz Theresa May megígérte, hogy a határok visszaállítása nem fog megtörténni, félelmet éreznek mindkét oldalon, főként a bizonytalanság miatt. A legutóbbi egyezség a két ország között a DUP vezetőjének a lemondásához vezetett, hiszen Arlene Foster megfenyegette a kormányt, hogy ez gazdaságilag eltávolítja Észak-Írországot Nagy-Britannia többi részétől.

Miért nem értenek egyet a képviselők a vámunióval?

Az új megállapodás támogatói úgy hiszik, ez kompenzálná az országot a vámunióból való kilépésért, megmentve ezzel azokat a cégeket, akik főként az EU-ba exportálnak. Ami külön előnyös ebben, hogy az ország úgy tárgyalhatna le kereskedelmi egyezményeket más országokkal, hogy közben nem kellene egyeztetni Brüsszellel.

Az euroszkeptikusok támogatását nem sikerült elnyerni, például a toryk képviselője Jacob Ress-mogg egyenesen kreténnek nevezte a tervezetet. A legtöbbjük szerint ez szimplán egy hátsó ajtó ahhoz, hogy az Egyesült Királyság visszacsatlakozzon a vámunióba.

A volt Brexit-miniszter David Jones a múlt hónapban azt mondta, hogy ez a próbálkozás káosz közepette fog kudarcba fulladni. Ekkor fog leesni nekik, hogy nincs más lehetőségük, mint visszalépni a vámunióba.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás