A brit kormány több ezer fontot kínál az EU állampolgároknak, hogy költözzenek haza 1

Az Egyesült Királyság anyagi támogatást kínál az uniós polgároknak, ráadásul nem is keveset, hogy az országból elköltözzenek és visszatérjenek saját hazájukba. Ez a lépés az aktivisták és sok más ember  szerint is „aláássa” a kormány állítását, amely szerint ők szeretnék, hogy az uniós polgárok a letelepedett státuszra pályázzanak.

A brit kormány több ezer fontot kínál az EU állampolgároknak, hogy költözzenek haza 3

Az uniós állampolgárokat január 1-től szépen csendben felvették a kormány önkéntes hazatelepítési rendszerébe. A rendszer eredeti célja, hogy meghatározott, nehéz helyzetben lévő bevándorlókat segítsen az Egyesült Királyság önkéntes elhagyásában. A támogatás magában foglalja a repülőjegy/ek árát és egy maximum 2000 fontos összeget, ami fedezni hivatott a hazaköltözés költségeit.

A Public Interest Law Centre, amely az Egyesült Királyság hajléktalan uniós állampolgárainak védelmét segíti, keményen bírálta a kontinensre való visszatéréshez nyújtott pénzügyi segítséget.

A projektet irányító Benjamin Morgan a The Guardian-nak elmondta: „Közvélemény-kutatásainkból kiderült, hogy a legkiszolgáltatottabb uniós polgárok egy része még mindig nem kapta meg letelepedett státuszát. A jelentkezés körüli problémák és a belügyminisztérium lassúsága továbbra is nehezítő körülmények. Ez a letelepedett státusz körüli nem túl pozitív üzenet, párba állítva az önkéntes elköltözéshez nyújtott támogatással komolyan megkérdőjelezhetővé teszi a kormány azon állítását, hogy a sebezhető európaiak jogait védeni fogja a Brexit után.”

A belügyminisztérium szóvivője cáfolta a vádat, és kijelentette, hogy minden olyan felvetés, miszerint a kormány „bármi mást tesz, mint hogy az EU állampolgárait az Egyesült Királyságban való maradásra ösztönzi”, „teljesen hamis”.

„Vannak, akik úgy döntenek, hogy nem szereznek letelepedett státuszt az EUSS keretein belül, és nem akarnak az Egyesült Királyságban maradni a határidő lejárta után. Éppen ezért az EGT-beli állampolgárok, akik el akarják hagyni az Egyesült Királyságot, jogosultak lehetnek az önkéntes visszatérési rendszer keretében nyújtott támogatásra.” – olvasható a közleményben.

Az Egyesült Királyság területén élő európai polgárok számára, akik itt akarnak maradni, az EUSS-be történő jelentkezés határideje június 30.       Forrás

Megosztás