A magyar kormány Gyere haza fiatal névvel indít programot a külföldön élő magyarok hazacsábítására. A kérdés az, hogy mit gondolnak erről a kint élők, az öregek, és az otthoniakkal szemben mennyire korrekt…

gyere haza fiatal

Több, mint 350 ezer magyar él, dolgozik, tanul külföldön. A program keretein belül egy 100 millió forintos büdzsé áll a rendelkezésre, amivel első körben 50 magyar Londonban élő fiatalt akar az állam hazacsalogatni. Első sorban informatikusok és mérnökök jelentkezését várják.

A Gyere haza fiatal programban résztvevők ezeket kapják majd:

  • munkahelyet
  • az állam fizeti a repülőjegyet
  • egy évi lakbért
  • a munkába járás költségeit.

Amennyiben a program sikeres, úgy a kört kibővítik más magyarok által kedvelt országokra is, és értelem szerűen a programra szánt keret is növekedni fog. Az elgondolás az, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok hazatérését a honvágy okozza, de a lakhatás- és munkahelyhiány, illetve családi problémák megoldódása motiválhatja az embereket a döntés meghozásában. A kormány programjának elsődleges célcsoportját alkotják azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni.

Otthon ugyanis még mindig sok a regisztrált munkanélküli, míg a hazai vállalkozások nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt.

Néhány Angliában dolgozó magyar véleménye a programról

„Másfél éve élek Angliában, és nemcsak az anyagi körülmények, de az otthon uralkodó közhangulat, illetve az oktatási rendszer is visszatart attól, hogy hazamenjek. Számomra ez látszatintézkedés csupán, amivel a kormány kicsit igazolja, hogy az elvándorlás most már olyan tömeges, hogy nem lehet ignorálni. Valóban mélységesen szomorú, hogy elmegy az országból a képzett munkaerő, de az otthoni körülményeken, béreken kell ahhoz javítani, hogy hosszú távon valóban elkezdjenek hazavándorolni az emberek” – Ági, másfél éve él Angliában.

„A Gyere haza fiatal szép elképzelés, de inkorrektnek érzem azokkal szemben, akik otthon maradtak. A fizetésem jelenleg négyszerese annak, amit otthon kaptam, pedig itt is és otthon is a szakmámban dolgozom, dolgoztam. Még az árkülönbség után is félre tudok tenni, segíteni tudok a szüleimnek. Igen, honvágyam van, de úgy érzem, hogy most egy élhetőbb országban élek, itt mindenki felszabadultabb. Otthon hiába lenne meg a munkám, egyik hónapról a másikra élnék. Olyan országot kellene teremteni a fiataloknak, ahol nem azt látják, hogy a spanoknak minden elintézhető, te pedig nem tudsz boldogulni” – Hajnalka, 8 hónapja él Angliában.

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20150424/gyere-haza-fiatal/