A korábbi miniszterelnökök kikerülték ezt a kínos kérdést, Theresa May, a szigetország új miniszterelnöke azonban egyértelműen kijelentette, hogy habozás nélkül adna ki parancsot atomcsapásra, ha úgy gondolná, hogy szükséges.

1043059609

A miniszterelnök asszony ezt a homlok egyenes választ egy parlamenti vita során felelte a Trident nevű nukleáris program megújítása kapcsán.

Ms May-től ezt kérdezte George Kerevan, az SNP egyik tagja: „Készen áll arra, hogy nukleáris támadást engedélyezzen, ami akár több százezer férfi, nő és gyermek életét is kiolthatja?”

Theresa May miniszterelnök asszony válasza mindössze egyetlen szó volt: „Igen.”

May azt is elmondta, hogy teljes felelőtlenség volna, ha Nagy-Britannia megsemmisítené a nukleáris fegyverzetét, és mindazoknak, akik a parlamenten belül ezt szeretnék, azt felelte, hogy „ebben az esetben ők az elsők, akik az ország ellenségeit védik”.

A korábbi brit miniszterelnökök kínosan ügyeltek ezen kérdés elkerülésére, vagyis hogy képesek lennének-e megnyomni a nagy piros gombot. Geoffrey Howe, aki a külügyminiszter volt a hidegháború vége felé, azt nyilatkozta, hogy ez egy olyan kérdés, amire semmilyen miniszterelnöknek nem szabadna direkt, egyenes választ adnia.

FILE - This Jan. 20, 2016 file photo shows the Vanguard-class submarine HMS Vigilant, one of four Royal Navy submarines armed with Trident missiles, at HM Naval Base Clyde, also known as Faslane, Scotland. British lawmakers are due to vote Monday July 18, 2016, on whether to replace the country's fleet of nuclear-armed submarines, a powerful but expensive symbol of the country's military status. (Danny Lawson/PA via AP)

Jeremy Corbyn, a munkáspárt vezére tudta, hogy ez egyben egyfajta provokáció is ellene, hiszen köztudott, hogy ő a másik állásponton van.

„Én nem hozok olyan döntést, ami emberek millióit ölné meg. Nem hiszem, hogy a tömegmészárlással való fenyegetés a nemzetközi kapcsolatok alakításának egy legitim módja volna.” – nyilatkozta Corbyn

Végül a parlamentet arra kérték, hogy szavazzanak afelől, hogy 30 milliárd fonto költsenek a Trident tengeralattjárókra, amik nukleáris rakétafejekkel vannak felfegyverezve, és legalább az egyik a napnak minden órájában a tengereket rója és őrjáratozik a nyílt vízen.   Forrás: http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/theresa-may-trident-debate-nuclear-bomb-yes-live-latest-news-a7143386.html

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára