Az EU-s tagság reformjának 4 fő pontja: a brit miniszterelnök mai bejelentése 1

David Cameron ma nyilvánosan is kihirdette a Nagy-Britannia EU-ban való bennmaradásához megtárgyalandó négy legfontosabb kérdést, amiben muszáj eredményeket elérni, ha az ország az unió tagja akar maradni. Ez a kint élő angliai magyarságot is érinti, így összefoglaltuk a lényeget.

Britain's Prime Minister David Cameron gestures as he speaks at the Confederation of British Industry (CBI) annual conference in London, Britain November 9, 2015. REUTERS/Toby Melville

A miniszterelnök szerint a brit nemzet nagy és fontos döntés előtt áll, ugyanis a legkésőbb 2017 végéig megtartott népszavazáson arról fogunk dönteni, hogy az ország az EU-ban maradjon-e, vagy kilépjen. Cameron azonban azt nyilatkozta, hogy biztosra veszi, hogy az EU-val való tárgyalásokon el tudja érni a bennmaradáshoz szükséges változtatásokat. Mai beszédében kihirdette, és kifejtette a tárgyalások négy legfontosabb sarokpontját, mik ezek, és hogyan kívánja elérni őket.

Megvédeni az egységes piacot Nagy-Britannia és más, az Eurozónán kívüli államok részére

A miniszterek legnagyobb félelme az EU-n belül, hogy a többségben lévő 19 ország, ahol az euró be van vezetve, a 28 tagú unió többi országára nézve hátrányos módosításokat eszközöl ki. Az ilyesfajta, főleg pénzügyi szabálymódosítások nagy veszélyt jelentenek Nagy-Britanniára nézve. Cameron olyan mindenkire egyformán vonatkozó elveket szeretne, amik biztosítják, hogy ez ne következhessen be. Elképzelése szerint ilyen lehetne például egyfajta „vészfék”, ami lehetővé tenné az Egyesült Királyság számára, hogy megállítsa a módosítás folyamatát. A kormányfő problémája az, hogy az ilyen szabályoknak az EU alapvető egyezményeibe kellene bekerülniük, ami a népszavazásig biztosan nem fog bekövetkezni.

brexit

Az EU és tagállamainak versenyképességét növelni kell

Ez a legkönnyebben megvalósítható cél a négy közül, bár lehet, hogy csak azért, mert nem igazán egyértelmű a megfogalmazás. Ebben a témában Hollandia és más észak-európai államok is érdekeltek, a szabad verseny, és a szabad piac hátráltató tényezőinek eltakarítása, és a bürokrácia mértékének csökkentése az ő érdekük is.

A munkaerő és a bevándorlók szabad áramlásának jogát kihasználók megfékezése

Talán a legfontosabb téma Nagy-Britannia lakosságának szempontjából (származástól függetlenül), és ugyanakkor a legnehezebben megoldható probléma is egyben. Mint kiderült, a brit miniszterelnök célja nem az EU-s bevándorlók számának limitálása. Tehát ide jönni lehet, azonban amit el szeretne érni, az az, hogy a bevándorlók, akik Nagy-Britanniába jönnek, ne vehessék igénybe a brit támogatásokat, csak négy év eltelte után. Ennek vonatkoznia kell a gyerek támogatásra, az alacsony fizetésűeknek és a munkanélkülieknek járó kedvezményekre és az önkormányzati lakások igénylésére is. Erre azért van szükség, mert sok bevándorló csak a szociális hálón való élősködés miatt választja ezt az országot és nem dolgozni jön ide.

Ez ügyben sikerülhet eredményeket elérni, azonban több közgazdász is rávilágított, hogy nem valószínű, hogy nagy változás következik majd be a bevándorlók számában az esetleges módosítás hatására sem. A statisztikák szerint a legtöbb EU-ból érkező bevándorló ugyanis dolgozik, és ráadásul nem is igényel semmilyen támogatást. Mindenesetre azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az EU-s dolgozók ilyen fajta diszkriminációja az unió egyik alapelvébe ütköző dolog, így ezt keresztülvinni szintén nem lesz egyszerű dolog. Cameron azt nyilatkozta, hogy az Európai Gazdasági Térségből érkező bevándorlók 40%-a évi £6,000-ot tesz zsebre átlagosan.

Csökkenteni az uniós befolyást, és növelni a brit parlament függetlenségét

A britminiszterelnök szeretne valamiféle hivatalos, formális mentességet a növekvő EU nyomás alól, ami megköti a kezét számos fontos ügyben. Olyanokban is, ahol az ország szempontjából fontos lenne, hogy önállóan tudjanak döntéseket hozni. A legtöbbek szerint azonban annak az esélye, hogy az EU néhány konzervatív parlamenti képviselő kedvéért vétójogot ad a briteknek minden EU-s szabály betartása alól, gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Végezetül a miniszterelnök úr azt is elmondta, hogy ő szeretné, ha a szigetország az EU-ban maradna, de nem zárkózik el a kilépés elől, ha a tárgyalások az EU vezetőivel kudarcba fulladnak.      Forrás: http://www.telegraph.co.uk/

  • Itt csatlakozhatsz a HuNglia Facebook csoporthoz (12,300fő), és hivatalos oldalunkhoz (15,700fő).
  • Próbáld ki új szolgáltatásunkat, a Hunglia keresőt.
  • Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, hogy közvetlenül elérd oldalunkat.
  • Ha van egy érdekes, hasznos, tanulságos angliai magyar sztorid, küldd el: info@hunliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után