A gazdasági növekedés ütemének csökkenése fontok milliárdjaiba kerülhet Nagy-Britanniának, amennyiben népszavazást tart az Európai Unióból való kilépés kérdéséről, mivel a gazdasági bizonytalanság a befektetések visszaesését eredményezi az ING bank véleménye szerint.

david-cameron-eu-uk

David Cameron, brit miniszterelnök újra akarja tárgyalni Nagy-Britannia és Brüsszel kapcsolatát, és amennyiben május 7-én újraválasztják, úgy 2017-ben népszavazást tervez az EU-ból való kilépésről.

A brit munkáspárt ezzel szemben (ha megnyeri a választásokat) csak akkor fog népszavazást tartani, ha az EU tovább növeli a hatalmát a tagállamok felett. Az UKIP az előzőekkel szemben azzal kampányol, hogy ha ők nyernek, Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

Az EU megítélése rendkívül negatív a britek körében, kevesebb, mint az országban élők negyede van csak pozitív véleménnyel az Európai Unióról. Ezzel Görögország után a második helyen állnak az EU-t nem kedvelők listáján.

Ahogyan azt a tavalyi év során is meg lehetett figyelni a skótok függetlenségét eldöntő népszavazás idején, a külföldi befektetők nem kedvelik a bizonytalanságot, így az ilyen események csökkentik a valuta árfolyamát és a befektetések mértékére is rossz hatással vannak, ami pénzkiesés a brit gazdaságnak.

A brit gazdaság tavaly összesen 1.7 trillió fontot ért. Két évnyi, bizonytalanságból fakadó lassulása a gazdaságnak, akár 20 milliárd font kiesést is jelenthet az államnak. Természetesen amennyiben a maradás mellett döntene az ország, úgy a gazdaság hamar újra fellendülne.

Nagy-Britannia üzleti befektetéseinek nagyjából 20%-a származik külföldi cégektől, ami csaknem duplája a többi modern gazdaságénak.

A számítások szerint az euró 72p-re emelkedne a következő 2 évben a fonthoz képest, ha lenne népszavazás, és csak 68p-re ha nem.

„Amennyiben a britek a kilépés mellett döntenének a népszavazáson, úgy a font az euróhoz képest a 2011-es 90p-s szintre süllyedhetne vissza, és a beruházásokban is komoly visszaesés lenne tapasztalható.” – nyilatkozta James Knightley, az ING közgazdásza.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.reuters.com/article/2015/02/09/us-britain-eu-economy-idUSKBN0LD0FI20150209