Az EU bevándorlók maradhatnak a Brexit után: Theresa May "beadta a derekát" 1

Theresa May kijelentette, hogy az országban törvényesen tartózkodó uniós állampolgárok közül senkinek nem kell majd elhagyni az országot a Brexit napján, és a kint élő briteknek is ugyanezt ígérte.

Az EU bevándorlók maradhatnak a Brexit után: Theresa May "beadta a derekát" 3

A miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Tanács csúcstalálkozóján mondta, hogy szeretné ezt garantálni a 3 millió uniós bevándorlónak, és megakadályozni, hogy egy család is szétszakadjon a Brexit miatt. De azt azért hozzátette, hogy ezekért a javaslatokért csak akkor fognak tenni, ha az EU oldaláról is érkezik ugyanilyen ígéret a kint élő briteket illetően.

May terve szerint mindazok, akik a Brexit népszavazás egy éves évfordulójának napján már legalább 5 éve az országban élnek, jogosultak lesznek a „letelepült” státuszra, ami biztosítaná az országban maradást, és hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, segélyekhez és nyugdíjrendszerhez. Azoknak a polgároknak pedig, akik még nem élnek öt éve az országban, lesz a lehetősége arra, hogy ezt az időt kitöltsék, és a fennmaradó időben is Britannia területén maradjanak, végül elérve a letelepült státuszt.

Azok pedig, akik a fordulónap után, de még a hivatalos kilépés előtt érkeznek, egy úgynevezett „kegyelmi státuszt” kapnak – ez körülbelül két évig tart majd, ami közben rendezniük kell a bevándorlói státuszukat ahhoz, hogy évekkel később majd ők is igényelhessék a letelepedést. Hogy melyik is lesz ez a fordulónap, még nem pontosan meghatározott, de valahol 2017 április 29 – amikor Anglia formálisan is jelezte Brüsszelnek a kilépési szándékát – és 2019 március 29 – amikor elvileg ténylegesen kilép – között lesz majd.

May azt is megígérte, hogy a bevándorlási procedúrát is leegyszerűsítik, például jelentősen lerövidítik a mostani 85 oldalas kitöltendő formanyomtatványt, ami már sok panaszt okozott. A bejelentés kapcsán sokan úgy gondolják, hogy az úgynevezett „kegyelmi státusz” bevezetése miatt megint tömegesen érkezhetnek uniós állampolgárok az országba, amíg még lehet, és felmerült az is, hogy ebben az esetben a brit kormány megváltoztatja ezt a tervét. Azonban ha marad az új átmeneti státusz, az azt jelentheti, hogy a tárgyalások alatt érkező, akár nagyszámú bevándorlónak is lehetősége lesz maradni, pár évre mindenképpen. Az sem tisztázott még, hogy azok a polgárok, akik elérték a „letelepedett” státuszt, legálisan behozhatják-e házastársukat és gyerekeiket, ugyanilyen státusszal, vagy nekik is egy hosszú ideiglenes tartózkodási időszakot kéne végigélniük.

„Az Egyesült Királyság jelenlegi hozzáállása egy fair és komoly ajánlat az ország részéről, és az a célunk vele, hogy a lehető legtöbb biztosságot adjunk a nálunk élő uniós, és a kint élő brit polgároknak” – mondta a brüsszeli találkozón May, és hozzátette, nem akarnak senkit kényszeríteni arra, hogy elhagyja az országot. Azonban mindezek ellenére lehet arra számítani, hogy a tervek brüsszeli oldalról ütköznek majd némi ellenállásba, mivel ők már kiadták a saját verziójukat, amiben minden egyes uniós polgárnak biztosítanák a maradást, amennyiben a Brexit pillanata előtt legálisan az országban él. Emellett a másik pont, ami majd ellentéthez vezethet a két tárgyalófél között az az igazságszolgáltatás kérdése lesz. Az EU szerint az Európai Bizottságnak továbbra is joga kellene, hogy legyen a brit törvények monitorozására addig, amíg állampolgárai az ország területén tartózkodnak. Ezzel kapcsolatban May azt mondta, hogy „az uniós polgároknak tett ígéretet természetesen belefoglalnánk országunk törvényeibe, és biztosítanánk, hogy ezt be is tartják”, azonban egy brit képviselő hozzátette, hogy ezen túl viszont visszavennék a kontrollt a saját törvényeik felett.

May kijelentéseit ezen a találkozón nem vitatták meg, ezt majd kizárólag             Barnieren keresztül fog megtörténni, nem az ország vezetőin keresztül. May hamar távozott a vacsoráról, Donald Tusk pedig ezután arról beszél, hogy „van egy álma”, ami szerint a britek még meggondolják magukat a 2019-es, hivatalos kilépés előtt. Mikor arról beszélt, maradhatna-e Anglia az Unió tagja, ha meggondolja magát, kijelentette, hogy az EU álmokra épült, amik régen lehetetlennek tűntek – ezután John Lennont idézte, és azt mondta, hogy „álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen”.

A belga miniszter szerint azonban ha újranyitnák a kérdést a kilépésről, az csak növelné a jelenlegi bizonytalanságot. „Én nem vagyok álmodozó, és én sem vagyok ezzel egyedül” – mondta. „Mi szintén bizonyosságot akarunk magunknak, és a brit területen lévő belga cégeknek is. Ha most az egészből kihátrálunk, és a kilépés megtörténését kérdőjelezzük meg, az rengeteg bizonytalanságot hoz.”

További részleteket a témáról hétfőn várhatunk.  Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után