Az Európai Bizottság azt akarja, hogy ingyenes wifi-vel lássák el a közterületeket a tagállamokban — mindezt 4 éven belül.

022582_eu_dsm_48822690_1600x1066

A hírt az Európai Unio végrehajtó szervének az elnöke, Jean-Claude Juncker jelentette be. Az Európai Bizottság elnöke azt akarja, hogy minden tagállamban legalább egy város 5G-s mobil hálózatot fejlesszen ki 2020-ra. Néhány szakértő azonban, kételkedik abban, hogy ez igazán hasznos lenne az emberek számára. Az európai hivatalnokoknak nehézségeik adódtak egy korábbi ígértük megtartásában, miszerint, eltörlik a mobil roaming díjakat. Az újabb ígéretek valószínűleg, nem vonatkoznak majd az Egyesült Királyságra, mivel talán már az évtized vége előtt kilép az EU-ból.

Korlátozott források

Juncker azt mondta, hogy a digitális technológiák „az élet minden területét áthatják”, ezért mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy elérhesse az internetet. Az Európai Bizottság elnöke  (akire mindenki emlékszik, mióta Orbán Viktornak “lekevert egy fülest”) szerint, nem szabad, hogy az internetes kapcsolat annak függvénye legyen, hogy ki hol él és mennyi a jövedelme.

„Ezért ma megígérjük, hogy minden európai falut és minden várost ingyenes vezeték nélküli internet hozzáféréssel fogunk ellátni a főbb közéleti központok körül 2020-ra.” — tette hozzá Juncker.

_91194528_08b6d2d0-28f5-4f08-baad-763a159f8321

A Wifi4EU terv a parkokra, terekre, könyvtárakra és középületekre vonatkozik majd. A tervek szerint, maximum 120 millió euró (102 millió font) költhető a szükséges eszközökre, és a helyi szerveknek kell majd fedezniük az előfizetési, fenntartási és egyéb költségeket. Mark Newman, a ConnectivityX távközlési tanácsadó cégvezető elemzője szerint, „a 120 millió euró nem hangzik óriási összegű befektetésnek”.

„Az emberek már több nagy és kis városban találnak ingyenes wifit a főutcákon. Kétlem, hogy a takarékoskodó önkormányzatok igazán úgy látják majd, hogy ennyire fontos az ingyenes wifi szolgáltatása az épületeikben és a tereiken.” — mondta Newman.

Newman elmondása szerint, az 5G ígérete szintén kevésbé hatásos, mint amilyennek hangzott.

„Maga az 5G-s szabvány nem lesz kész 2018-ig. És nem látom valószínűnek, hogy kiadnának bármilyen engedélyt a következő évig, vagy az azután következőig.” — tette hozzá Newman.

„Ezért, az ingyenes wifivel ellátott helyek 2020-ra csak olyan kiemelten fontos területek lennének, mint a bevásárló övezetek vagy például a Trafalgar Square. Ez azt jelenti, hogy a lefedettség korlátozott lesz és csak egy nagyon kevés számú készülék fog majd tudni hozzáférni.” — fejezte be mondandóját Newman.

Gyorsabb feltöltések

2025-re további célok kerültek kitűzésre:

  • 100Mbps minimális sebességű letöltési sebesség az összes Európai Uniós háztartásban;
  • 1Gbps minimális letöltési és feltöltési sebesség az összes kórházban, közigazgatási apparátusban és egyéb közszolgáltatásokban, amelyek a digitális technológiát felhasználva működnek;
  • Megszakítás nélküli 5G-s hozzáférés az összes főúton és vasútvonalon.

Az EU digitális gazdaság biztosa támogatta az elnököt a programban. „Itt az ideje annak, hogy áttérjünk a gigabit közösség korába és biztosítsuk azt, hogy minden európai, függetlenül attól, hogy vidéken vagy a városban él, minőségi internethozzáféréssel rendelkezzen.” — mondta Gunther Oettinger.

Roaming sor

Az Európai Bizottságot (EB) kritikák érik azért, amiért eddig még nem sokat tett azért az ígéretéért, miszerint megszűnteti a roaming díjakat a tagállamokban. Az EB elnöke ezt az ötletet először 2013-ban vetette fel. Viszont, amikor a bizottság közzétette a részletes tervet még ebben a hónapban, az állt benne, hogy egy 90 napos limitet fognak bevezetni. Ezzel a tervvel tulajdonképpen, az a szándék, hogy megakadályozzák azt, hogy az egyik országban élő emberek a másik országból vásároljanak díjcsomagot, hogy fedezzék a mindennapos használatukat. Viszont, mivel a terv hiányos, Juncker azt javasolta, hogy gondolják azt újra.

„A terv technikailag nem volt rossz, viszont hiányzott belőle az, amit megígértünk. A jövőhéten egy új, jobb terv fog megszületni.” — mondta Juncker, hozzátéve, hogy ha roamingolunk külföldön, annyit kell majd fizetnünk, mintha otthon használnánk a készülékünket.  Forrás: www.bbc.co.uk

[fblike]