Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy miként tudja valaki magánszemélyként magyar származású gépjárművét beregisztrálni Nagy-Britanniában, vagy honosíttatni Angliában vett kocsiját, ha hazaköltözik.

advice_for_car_owners

Ha egy angliai lakos (angol lakcímmel rendelkező személy) magyar rendszámú gépjárművet
hoz be Nagy-Britanniába, azt azonnal a helyi nyilvántartásba kell vetetnie és brit rendszámot kell  kérnie rá. Ha a magyar rendszámú gépkocsit tartózkodása kezdetén hozza be a  UK területére a magyar állampolgár, azt  legfeljebb 6 hónapig használhatja, illetve 12 hónapon belül angol nyilvántartásba kell vetetni.

Nagy-Britanniába behozott gépjármű regisztrációja

Minden olyan gépkocsit, amit állandó használati céllal hozunk az országba, regisztrálni kell. A kitöltendő űrlapokat a DVLA-től kell beszereznünk, a kocsi besorolásának megfelelően.

Le kell adunk az eredeti regisztrációs iratokat, amik igazolják, hogy az autó mikor készült. Ezt már nem fogjuk visszakapni.

Szükséged lesz még:

  • Mutual Recognition igazolásra, ami azt hitelesíti, hogy a jármű hivatalosan is alkalmas a brit utakon való közlekedésre
  • amennyiben a jármű új, akkor egy V267-es számú űrlapra is, amit ki kell tölteni
  • bármilyen iratra, ami igazolja, hogy a gépjármű mióta van a tulajdonodban

A kért dokumentumok eredeti példányát kell beküldeni, mert fénymásolatokat nem fogadnak el. A DVLA adott esetben kérheti az autó megtekintését is ellenőrzés céljából.

Biztosítás

Az Egyesült Királyságban nyilvántartásba vett autókra Nagy-Britanniában elismert biztosítónál kell biztosítást kötni, továbbá gépjármű-adót (vehicle excise duty) kell fizetni utána. A 3 évesnél idősebb gépjárművekre évente műszaki vizsgát (MOT) kell tenni.

Büntetések

A brit rendőrség elkobozhatja és megsemmisítheti azt a járművet, amelyről feltételezhető, hogy nem történt meg időben az angliai nyilvántartásba vétele vagy nem rendelkezik érvényes biztosítással. Megeshet, hogy a brit rendőrség a biztosítás hiányára hivatkozva elkobozza a magyar rendszámmal közlekedő gépjárművet még akkor is, ha érvényes magyar gépjármű felelősség-biztosítással rendelkezik. Ez azért fordulhat elő, mert a rendőrség nem tudott meggyőződni arról, hogy valóban csak ideiglenesen, hat hónapnál kevesebb ideig tartózkodik a gépkocsi és vezetője az országban.

Nagyon fontos tehát, hogy az országba érkezésünk dátumát mindig igazolni tudjuk egy kompjeggyel, vagy más módon, és tartsuk be a 6 hónapos, illetve 185 napos korlátozásokat.

Bővebb információért kattints ide.

Gépjármű hazavitele Magyarországra és honosítása

Amennyiben valaki Magyarországon él és angol rendszámú gépkocsival közlekedik, akkor azt 3 hónapon belül regisztráltatnia kell, regisztrációs adó megfizetésével. Ezután műszaki vizsgáztatással lehet a továbbiakban használni.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál letett műszaki vizsga után, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. A regisztrációs díj függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a címke illeték befizetésével. Ezt követően a gépkocsi magyarországi forgalomba helyezése kész. A műszaki vizsga két évig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson meghosszabbíthatunk.

A honosítás során felmerülő költségek:

  • Műszaki vizsga
  • Egyedi forgalomba helyezés
  • Regisztrációs díj
  • Forgalmi engedély illetéke
  • Törzskönyv illeték
  • Rendszámtábla
  • Érvényesítő címke

A végösszeg változó, de 100 ezer forint alatt nem igazán lehet megúszni, egy újabb, és nagyobb kocsi esetében pedig sok százezret is kifizettetnek. 2014.január 1. után vásárolt járművek esetében vagyonszerzési illetéket is kell fizetni, attól függően, hogy mikor vettük az autót. Ez szintén több tízezres tétel.

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 6,900 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]