Otthoni, magyar fizetésük akár öt, nyolcszorosát is megkereshetik a külföldön elhelyezkedő magyarok, aminek a híre gyorsan terjed, és másokat is megkísért. A kivándorlás mértékének egy elég jó mutatószáma, hogy mennyit utalnak haza, rokonaiknak, ismerőseiknek a külföldön dolgozó magyar honfitársak.

utalnak haza

Egyre többen vannak, akik a szép summa reményében kivándorolnak, de ezt a hatást fokozza az otthoni kilátástalanság is. A kivándorlók legtöbbje ráadásul csalódott az otthoni rendszerben és nem tervezi, hogy egyhamar visszatér Magyarországra. Az Aon Hewitt és az AIESEC által készített tanulmány szerint az emberek több, mint 40%-a elhagyná az országot a több pénz, vagy a szakmai fejlődés reményében.

A tömeges kivándorlás egyik fontos és érdekes gazdasági hatása, a külföldre kitelepült magyarok által hazautalt pénzmennyiség növekedése. A legtöbb ilyen jellegű utalás célja a rokonok és barátok támogatása, illetve az otthoni tartozások, hitelek kifizetése.

04-hazautalasok2000-2013

Mivel a rokonok az így kapott pénzt saját magukra, ruhákra, élelmiszerre, életszínvonaluk javítására fordítják, elmondható, hogy a külföldről hazautalt pénzmennyiség gyakorlatilag a szegénység csökkentésében is szerepet játszik.

untitled_1-20150203

A hazautalások értéke 2013-ban elérte a 1.5 milliárd GBP-t (jelenlegi árfolyamon 684 milliárd forintot) a Világbank becslései szerint. Ez Magyarország éves GDP-jének 3%-ához közelít, ami azt jelenti, hogy ez az összeg már komoly hatással van az otthoni helyzetre is, így nem szabad figyelmen kívül hagyni. A Magyarországra érkező összegek legnagyobb része Németországból, az USA-ból, Nagy-Britanniából, és Kanadából származik.

Egész Európát tekintve, éves szinten összesen csaknem 70 milliárd GBP-t küldtek haza a migránsok, ami körülbelül 150 millió ember boldogulását segítette világszerte.  A pénz 30%-a maradt Európán belül, és Lengyelország, Ukrajna valamint Románia jártak a legjobban. Egy európai bevándorló egyébként átlagosan 950 és 2050 GBP közötti összeget küld haza egy év alatt.

Ha utalni szeretnél haza, vagy bárhova külföldre, a lehető legegyszerűbb, legmegbízhatóbb és leggyorsabb szolgáltatóval, akkor megspóroljuk neked a keresgéléssel töltött időt: Itt találod őket. (Ráadásul az utalás velük akár 89%-kal olcsóbb, mivel nincs banki tranzakciós díj.)

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 7,000 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: penzcentrum.hu