A minimálbérért dolgozó áruházi munkások rákényszerülnek, hogy állami támogatásokat vegyenek fel, összesen csaknem 11 milliárd font értékben, a Citizens UK szervezet szerint.

_82262042_017249466-1

A Citizens UK elmondása szerint, a nagyjából 5 millió embert foglalkoztató munkáltatókat így tulajdonképpen az adófizetők „támogatják”.

A minimálbér jelenleg £6.50 óránként a 21 évet betöltött emberek körében. Ezzel szemben a létminimumhoz szükséges, a Living Wage Foundation által hivatalosan megállapított minimális órabér £7.85 Nagy-Britanniában (£9.15 Londonban).

A brit kiskereskedelmi konzorcium elmondása szerint a legtöbb szupermarket a minimálbér fölött fizet alkalmazottainak. A Citizens UK szerint, mely közösségi kampányokat szervez és bonyolít le, a legtöbb létminimum alatt kereső személy a kiskereskedelmi szektorban dolgozik.

Sok áruházlánc ezen felül inkább több alkalmazottat dolgoztat részmunkaidőben, mivel így a kevés heti jövedelem miatt nem kell utánuk NI-t fizetni, amivel éves szinten milliókat takarítanak meg.

Ez alapján több, mint valószínű, hogy a legtöbb áruházi dolgozónak valamilyen támogatást kell felvennie, amivel viszont a munkáltatót is támogatják. Ez az összeg akár 11 milliárd fontra is rúghat éves szinten.

A brit kiskereskedelmi konzorcium szerint a legtöbb áruházláncnál az összes extra bevételt számba véve a dolgozók órabére eléri a £8.40-et. Ez nem is lenne rossz, ha teljes munkaidőben dolgoznának… Azonban sajnos, ha minden dolgozónak megemelnék a fizetését, akkor kénytelenek lennének az árakat is emelni, amivel a piaci versenyből kiszorulnának, ráadásul, ha minden drágább a boltban, akkor a több fizetésünk sem elég annyival több mindenre, így ez egyfajta ördögi kör, aminek a végeredménye, hogy a kis emberek megint csak rosszul járnak.

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-32272817