Az angol királynő ma történelmet írt - kik voltak a legtovább idáig a brit trónon 1

Erzsébet királynő történelmet ír február 6-án, hétfőn, mivel uralkodása eléri Zafír Jubileumát, ezzel ő az első brit uralkodó, aki már 65 éve a trónon van.

kiralyno-rekord

Az évfordulót hagyományos módon a Királyi Tüzérség fogja ünnepélyes puskalövés-sorozattal köszönteni, egészen pontosan 41 fegyver segítségével, és Tüzérség zenekara fog ünnepi zenét játszani közben a Green Parkban. Később a London of Towernél újabb 62 puskalövés köszönti majd a királynőt. Ezt leszámítva azonban nincs tervben nagy ünneplés, és az uralkodó hagyományos módon a Sandringham kastélyban tölti a beiktatása emléknapját a családja körében. Még 2015-ben, amikor „megdöntötte” Viktória királynő rekordját, megköszönte mindenkinek a sok jó kívánságot, és az mondta, hogy „ez a rekord olyasmi, amire igazából sosem törekedtem”. A 90. születésnapját tavaly ünnepelte, amikor is a családjával és barátaival töltött vacsorán kívül országszerte megemlékeztek az alkalomról egy egész születésnapi hétvégén keresztül. 2022-ben, a Platina Jubileumon valószínűleg terveznek majd nagy ünnepléseket, bár figyelembe kell majd venni, hogy akkor a királynő már 96 éves lesz.

Az összes brit uralkodó közül egyedül ő lépte még át a Zafir Jubileumot, míg a Gyémánt Évfordulót is csak ő és Viktória királynő élte meg. Ezzel szemben a trónon eltöltött 50 évet jelző Arany ünnepet 6 uralkodó is elérte.

III. Edward

1327-ben, 14 évesen koronázták meg, és összesen 50 évig és 148 napig uralkodott. Ő alapította Cornwall hercegségét fia számára, ami a mai napig jövedelemforrás Wales hercegének, valamint az ő nevéhez fűződik a Gartner Rend létrehozása is, ami a mai napig az egyik legelőkelőbb kitüntetés, és a kiemelkedő közszolgálatért és érdemekért ajándékozzák oda. Emellett megérte a százéves háború kezdetét is.

III. Henrik

III. Henrik 56 évig és 28 napig volt trónon. A király mindössze 9 éves volt, amikor megkoronázták 1216-ban, és egészen 1234-ig régensek kormányoztak helyette, amikor végre átvette az irányítást. Uralkodását a bárók sorozatos lázadása jellemezte.

(Skóciai) VI. Jakab

A király 57 évig és 246 napig volt Skócia uralkodója. Édesanyját kényszerítették, hogy mondjon le javára a trónról, mikor még csak csecsemő volt – végül tinédzser korában vette át teljesen az ország irányítását. Emellett később, I. Erzsébet halála után I. Jakab néven Anglia és Írország királya is lett. Ő volt a célpontja Guy Fawkes hírhedt lőporos összeesküvésének. A „kereszténység legokosabb bolondja” gúnynevet adták neki.

III. György

A király 59 évig és 96 napig volt a trónon, így körülbelül 10 hónap kellett volna a Gyémánt Jubileumához. De élete utolsó 9 évében uralkodásra alkalmatlannak minősítették, és fia, a későbbi IV. György kormányozott helyette. Két dologról volt ismert – arról, hogy elvesztette az amerikai gyarmatokat, valamint „őrültségéről” – habár valószínű, hogy egy öröklődő mentális betegséggel küzdött, a porphyriával. Végül 81 évesen, 1820-ban halt meg.

Viktória

A királynő 63 évet és 216 napot uralkodott, s ezeket az éveket jelentős gazdasági, társadalmi és politikai változások jellemezték. 1837-ben, 18 évesen koronázták meg, és uralkodása utána az egész évszázad végéig tartott. Feleségül ment Albert herceghez, és kilenc gyermekük született, de férje korai halálát utána egész életében gyászolta. A Gyémánt évfordulója idején már nem szolgált túl jól az egészsége, és végül 1901-ben, három évvel később, 81 évesen halt meg.

Erzsébet

A királynő már 65 éve áll idén az ország élén, 2015-ben vált a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodóvá. Egész pontosan 2015 szeptember 9-én, délután fél 6-kor előzte meg ősét, Viktóriát, 89 évesen – ekkor már 22 226 napja, 16 órája, és körülbelül 30 perce volt a brit trónon. 90 évesen, tavaly emellett a világ legidősebb uralkodójává vált, miután Thaiföld királya elhunyt, aki addig volt a még életben lévő, leghosszabb ideig uralkodó király a világon. Erzsébetnek még egy ideig uralkodnia kellene, hogy ezt a címet is elorozza – ugyanis ezt a rekordot II. Sobzuha, Szváziföld királya tartja, aki 1982-ben halt meg, és egészen elképesztő módón 82 évig, és 253 napig volt az ország feje, miután 4 hónapos korában megkoronázták. Úgy becsülik, halálakor körülbelül 210 gyereke volt, 70 különböző feleségtől, és 1000-nél is több unokája.   Forrás: Standard   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után