A legtöbb EU tagállam állampolgárai, akik Nagy-Britanniában laknak, nem lesznek jogosultak, hogy szavazzanak az EU-ból való kilépés kérdésében tartott népszavazáson.

Cameron-Europe_2958684a

A népszavazás menete, inkább fog hasonlítani a brit parlamenti választásokhoz, mint a helyi, vagy az európai választások menetéhez. A briteken kívül az írek és két EU tagállam, Málta és Ciprus vehetnek majd részt a szavazáson, a Nemzetközösség államainak polgáraival együtt.

David Cameron, brit miniszterelnök az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Juncker-rel (aki nemrég pofon vágta Orbán Viktort) fog ez ügyben tárgyalásokat tartani.

A legkésőbb 2017-re beígért népszavazás pontos leírását, és hogy kik lesznek jogosultak szavazni, a kormány csütörtökön fogja közzé tenni.

A népszavazáson való részvételhez várhatóan az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • életévüket betöltött britek, írek, és a nemzetközösségi tagállamok polgárai, akik Nagy-Britanniában tartózkodnak
  • Brit állampolgárok, akik kevesebb, mint 15 éve élnek külföldön
  • A brit felsőház tagjai, és a Gibraltáron élő nemzetközösségi tagok jogosultak lesznek a szavazásra, bár a parlamenti választásokon nem vehetnek részt

A többi EU tagállam polgárainak a szavazásból való kizárásával több, mint 1.5 millió embertől veszik el a lehetőséget. A korábbi védelmi miniszter, Liam Fox szerint az EU tagállamok itt élő polgárainak bevonása a népszavazásba jelentősen eltorzította volna a brit lakosság tényleges álláspontját a helyzettel kapcsolatban.

Egy másik vitaforrás, hogy a 16-17 éveseknek is lehetővé tegyék-e, hogy szavazzanak. „A fiatalok a mi jövőnk. Ez az ő Nagy-Britanniájuk, éppen ezért kell, hogy szavuk lehessen a szavazáson.” – nyilatkozta az egyik képviselő.

A népszavazás előtt Cameron szeretné újratárgyalni Brüsszellel az EU tagállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítását.

A brit kormány ahhoz is ragaszkodik, hogy az EU-n belüli szabad munkaerő áramlás alapelve addig ne vonatkozzon az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-32872211