Összegyűjtöttük, hogy milyen fogalmakkal és vállalkozási formákkal kell tisztában lenni, ha valaki be szeretné indítani a saját vállalkozását Nagy-Britanniában.

made_in_UK-724x350

Alapfogalmak az angliai adózással kapcsolatban:

 • adóév: április 5 – következő év április 5-ig
 • sole trader (self employed): egyéni vállalkozás
 • national insurance: egészségügyi hozzájárulás, TB járulék (ingyenes egészségügyi ellátásra jogosít, kötelező fizetni)
 • business rate: a magyarországi ingatlanadóhoz lehetne hasonlítani, üzlethelyiség után fizetendő. Az adó összege függ az üzlethelyiség méretétől, helyétől stb., amit a hatóság számol ki.
 • corporation tax: társasági adó
 • Limited Company: korlátolt felelősségű társaság (kft)
 • VAT: ÁFA

Az angol cégalapítás legnagyobb előnye a magyarországival szemben a bizalom. Angliában az üzleti tevékenységet ösztönzik, ezáltal minimalizálják az induló vállalkozások adóterheit, tevékenységüket végezhetik szabadon, előre bejelentett tevékenységi körök nélkül, nem határoznak minimális induló tőkét egyes cégformáknál, a bankok üzleti bankszámlákhoz kezdeti hitelkeretet biztosítanak az induláshoz. Az éves beszámoló (Annual return) során kell csak beszámolni a végzett tevékenységekről, és csak abban az esetben szükséges Áfát fizetni, ha bevétele meghaladja a jelenleg hatályos limitet, ami £82.000. Egyszerűen hagyják fejlődni a céget, bürokrata rendszerektől mentesen, hiszen az ő érdekük is, hogy a cégek nyereségessé váljanak.

 

Vállalkozási formák Nagy-Britanniában, induló vállalkozáshoz:

 1. Sole trader (self elmpoyed)

A vállalkozás elkezdésétől számítva három hónapon belül köteles az egyéni vállakozó regisztrálni az adóhivatalnál. Ha ez nem történik meg a fent említett határidőn belül £ 100 bírságra kell számítani.

Ezen vállalkozási formának két fajta adóterhe van:

 • national insurance: £ 2.80/hét, amit fél évente hivatal által bankszámláról történő terheléssel vagy csekkel történő fizetéssel kell az adóhivatalnak befizetni, a dátumok július 31 és január 31.
 • az adóév végén az adóbevallás elkészítésekor további 9% a profit (összes bevétel és összes kiadás különbsége) után, ha a profit meghaladja éves szinten a £ 8060– ot.
 • jövedelemadó: befizetésére évente egyszer kerül sor. Határideje: adóévet követő év január 31. (Pl.: a 2008/2009-es adóév vége 2009. április 05. Az erre az időszakra eső adó befizetési határideje 2010. január 31.)

Kiszámítása az alábbiak szerint történik:

0                –     £  10.600   adómentes

£ 10.600,01    –    £ 31.785.   20%

£  31.786,00    –   £ 150.000    40%

£ 150.000.01    –                       45%

A fenti befizetéssel egyidejűleg az aktuális adóévre adóelőleget kell befizetni, ha a fizetendő adó £ 1.000 felett van. Az adóelőleg az előző adóévre fizetett adó 50%-nak megfelelő összeg. (Az előző példánál maradva 2010. január 31-én befizetendő adó = 2008/2009-es adóévre kiszámított adó + 2008/2009-es adóévre kiszámított adó 50%-a). Az adóelőleg másik 50%-át az aktuális adóév június 31-ig kell befizetni. (A fenti példánk esetében a 2009/2010 – aktuális – adóév adóelőlegének második részének befizetési határideje 2010. június 31.

Az egyéni vállalkozó anyagi felelőssége: a vállalkozásból adódó kötelezettségeiért teljes (személyes) vagyonával felel.

Üzleti bakszámla nyitása ajánlott.

 1. Partnership

Kettő vagy több egyéni vállalkozó közös vállalkozása az egyéni vállalkozói státusz fenntartása mellett. (Pl.: ha a partnerek egyéni vállalkozóként adott tevékenységet folytatnak, de a közös vállalkozásban egy eltérő tevékenységet szeretnének végezni.)

A vállalkozás elkezdésétől számítva három hónapon belül köteles a vállalkozás regisztrálni az adóhivatalnál. Ha ez nem történik meg a fent említett határidőn belül £ 100 bírságra kell számítani.

Adóteher:

 • jövedelemadó: a vállalkozás profitja után évente egyszer. Számítási módja és fizetési határideje megegyezik az egyéni vállalkozónál leírtakkal.

A vállalkozásból származó kivét után az egyéni vállalkozó adózik. (Bevételnek számít, és a fentiekben leírt módon adózik).

A vállalkozásból származó osztalék után az egyéni vállalkozó nem adózik, mert a vállalkozás az osztalék kifizetéskor kiszámítja az osztalékra eső adót, és az adóval csökkentett (nettó) osztalékot fizeti az egyéni vállalkozónak.

A parthership anyagi felelőssége: a vállalkozásból adódó kötelezettségeiért az egyéni vállalkozók teljes (személyes) vagyonukkal felelnek.

Üzleti bakszámla nyitása ajánlott.

 1. Limited Company

A vállalkozás alapítása regisztrációhoz kötött, amit a Company House-nál kell megtenni. Igazgató kinevezése szükséges a regisztrációhoz. Nincs minimális alapító tőke. Egy személy is alapíthat Ltd.-t

Adóteher:

 • corporation tax (társasági adó) – kiszámítása az alábbiak szerint történik:

0         –     £ 300.000   20%

Fizetési határidő: a corporation tax year végét követő 9-dik hónap.

Az adózott nyereségből van lehetőség osztalék kifizetésére. Az osztalék 31786 fontos jovedelem felett adóköteles a fizetendo ado szazaleka 32.5% 150000 font feletti reszre pedig 37.5%

A vállalkozásból eredő kötelezettségekért a vállalkozás a vállalkozásba bevitt vagyon erejéig felel.

Üzleti bankszámla nyitása kötelező.

 

Minden vállalkozási formára érvényes szabályok és adózási terhek

 1. Value Added Tax (VAT)

A vállalkozások éves £ 82.000 bevételig nem köteles VAT regisztrációra. (Ebben az esetben nincs VAT befizetési kötelezettség, de a beszerzésre jutó adót sem vonhatja le, illetve igényelheti vissza az adóhatóságtól.)

Jelenleg az általános VAT kulcs 20%.

 1. Alkalmazott foglakoztatása és fizetendő terhek

Jelenlegi minimálbér:

21 eves kortol                     £6.50/óra

Levonások munkavállalótól: – jövedelemadó: éves  £ 10600 feletti rész 20%-a

– national insurance: heti £ 155.00 feletti rész 12%-a

Munkáltató által fizetendő járulék munkavállaló után:

– national insurance: heti  £ 155.00 feletti rész 13,8 %-a

 1. Business rate

Ha üzlethelyiség bérlete valósul meg, akkor erre a helyiségre vonatkozóan business rate-t kell fizetni. Az adó összege függ az üzlethelyiség méretétől, helyétől stb., amit a hatóság számol ki.

Bővebb információ és segítség magyarul:

 

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 9,000 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: I M Bookkeeping