Angliai magyar sztorik: a magyar kultúra őrzői Nagy-Britanniában 1

 

Olyan, mint mi, közülünk való, tudatosan segít másokon és önmagán, tudásával és tapasztalatával gazdagabb lesz az a magyar közösség, amely ebben a kettős kultúrában él.

11350653_10206070846704680_4937139377274775916_n

Mi tetszik neked legjobban a táncban? –kérdeztem a 10 éves Boldizsárt, aki Édesanyjával és testvérével, Emesével és Édesapjával Gergővel együtt ül le mellém.

„Az, hogy vannak szólóim, megtudom mutatni mindenkinek, hogy mit tudok”. Emese csatlakozik: „Én jobban szeretem a másfajta táncokat, de szinte mióta csak megtanultam járni, táncolok és az évek során láttam, hogy milyen szép a magyar néptánc ”- s közben ragyog a szeme, Csillagszemű.

Mit szólsz ehhez Anya?

Nagyon boldog vagyok, mert én kicsi korom óta a néptánccal élek, de hogy velük is sikerült úgy megszerettetni, hogy az egy szívből jövő hobbi legyen, az nagy boldogság egy Anya számára.

Apa mit szól ehhez?

Apa a legkevésbé gyakorlott, csak egy éve kezdtem el táncolni, most már be tudok állni táncolni. Az a nagy tervünk a fiammal, hogy együtt egy szólót megtanulunk, amit majd, mint Apa és fia megtudunk mutatni. Civilben én executive coach vagyok és HR szakértőként dolgozom.

Hol  mindenhol tanítasz magyar néptáncot- fordultam Krisztinához?

Southamptonban, Wokingban, Guildfordban és Dél-Londonba illetve van egy magáncsoportom is. A Tímár módszerrel tanítunk és hetente, kéthetente illetve havonta találkozom a gyerekekkel és ez a tánc olyan mint a zenében a Kodály módszer. A gyerekek számára könnyedén megtanulható, mint a saját anyanyelvük és gyorsan átmegy a kis lelkükben a népzene és a lábukban hamar ott lesznek a tánclépések, a hagyományok szeretete. Én azt látom, ahogy magyar népmeséket olvasunk, és táncolunk a gyerekeinkkel egészséges önbizalmuk van: egyrészt tudják, hogy honnan jöttek, hová tartozunk, másrészt a tánc egy közösségi élmény, ami sokat ad, ugyanakkor alkalmazkodni kell a többiekhez.  Egyfajta alázattal teli büszkeséggel tölt el, mi magyarok vagyunk egy nagyon gazdag kultúrával, amit egyre több embernek át lehet adni, már az egész piciknek is.

Hány éve vagy Angliában?

Öt éve Guildfordban és 7 éve körülbelül Angliában és második otthonunknak választottuk az országot.

Ti hol szerettek lenni?- kérdeztem a gyerekeket?

Én mindkét helyen szeretek lenni, mert ott élnek a nagymamák és nagypapák és velük is szeretek időt tölteni – hangzik Boldi válasza. Emese: ők mindenhova elvisznek minket és azt nagyon szoktuk szeretni Boldival.

Mennyi gyereket lehet elérni a  néptánc tanítás által?

Rendezvényeken a Csillaggszemű táncegyüttes tanárai is jönnek és ott is tanítunk táncot. Csoportos oktatásban jelenleg 60 gyerekkel találkozunk rendszeresen, igyekszünk minél több gyereknek átadni a magyar néptáncot.

Milyen a hétvége táncos szülőkkel Boldizsár?

Hétvégén reggel és este csinálunk családi próbákat és azt szoktuk szeretni, mert azt nem venném jó néven, ha a szüleim hétvégén Tv-t néznének.

A Csillagszeműek Angliában hírlevelét, eseményeit a Csillagszemu.uk weboldalon megtalálja a kedves olvasó.

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 9,300 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Számadó Julianna (az ExitFM webrádió főszerkesztője)

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után