A brit szigetországban is, akárcsak Ausztráliában és Franciaországban megvalósulhat az a tervezet, mely szerint a jövőben egységes, márkajelzés nélküli dobozokat lehessen kapni a boltokban.

BN-GO582_plainp_P_20150122150536

A márkajelzésre szolgáló gyártók emblémáját ezek után hiába keressük majd az olívazöld alapú cigarettadobozokon. Megkülönböztetésükre a doboz elején, annak is alsó részén feltűntetett apró betűkkel jelölt név és típus nyújt segítséget.

Még a májusi választások előtt szeretnének dönteni a cigis dobozok sorsáról. A konzervatív képviselők és a Munkáspárt kezdeményezésére, indulhatna el, ez az egyébként szerintük már így is kései törvénymódosítás.

Ellenlábasként a radikális jobb oldal (UKIP) és a liberális képviselők hallatják szavaikat, melyek szerint az egységes csomagolással korlátoznák a szabad választás jogát és munkahelyeket szüntetnének meg.

_80435961_packagingplan

Mindamellett, hogy egységes csomagolás kerülne bevezetésre, akárcsak hazánkban, kinn is alkalmaznák azon képek megjelenését a cigarettás dobozokon, dohányok csomagolásain, amelyek a dohányzásnak köszönhető betegségek alatt eldeformált, sérült emberi testrészeket mutogatna, mint elrettentő példát.

Ha a törvénymódosítási javaslatot megszavazzák, úgy a javaslat napirendre kerülhet a skót, a walesi és az észak-ír parlamentben is.

A változatást támogatók Ausztráliával és az ott mért statisztikai adatokkal példálóznak, mely szerint a dobozokon 2012 óta fel nem tüntetett képek, színek és reklámanyagok hiányában a napi átlagdohányzók száma a lakosság 15,1 %-ról 12,8%-ra esett vissza.

A cigaretta ára 2014-ben az egyes európai országokban
A cigaretta ára 2014-ben az egyes európai országokban

 

Úgy vélik ennek a törvénymódosításnak köszönhetően csökkent az imént említett országban nem csak a dohányzók száma, de a feketepiac további terjeszkedése is.

Évente körülbelül 80 ezer ember hal meg a dohányzás által okozott betegségek miatt a szigetországban, ezt pedig nyomós érvnek tartják a törvényjavaslat elfogadása mellett a Munkáspárt képviselői és a konzervatív képviselők.

A dohányzók kétharmada egyébként 18 vagy annál fiatalabb korában válik a dohányzás rabjává, ötven százalékuk pedig függővé.  Ennek okául egyrészt a gondosan felkínált, dekoratív, csalogató csomagolásokat tartják.

Tovább tágítanák a gyermekek védelmére szolgáló törvénymódosítást és októbertől senki nem gyújthat rá, akár saját autójában sem, ha ugyanabban az autóban egy kiskorú gyerek is utazik.

A dohánygyártó cégek, most biztosan vakarják a homlokukat, hiszen az EU-ban évek óta nem reklámozhatnak, minden marketing tudásukat ez idáig csak a csomagolásokon csillogtathatták meg.
Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, a gyártóknak ki kell találniuk valami új dolgot, hogy hogyan is tudnának versenytársuk fölé kerekedni.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://444.hu/2015/01/22/angliaban-is-johet-a-markasemleges-cigisdoboz/

Jakab Norbert