Nagy port kavart az elmúlt hetekben a hír, hogy London egyik önkormányzata akár £7,000-ot is kínál a környéken az önkormányzati ingatlanokban lakóknak, ha elköltöznek a fővárosból, így próbálva meg helyet adni a várólistán lévő rengeteg embernek.

wandsworthflats

A London belvárosában lévő Wandsworth kerületének önkormányzata, komoly, több ezer fontos összegeket ajánl fel a szociális lakásokban élő családoknak, hogy elköltözzenek a brit fővárosból Birminghambe. Az önkormányzatot társadalmi tisztogatással vádolják, miután gyakorlatilag megvesztegeti az albérletben lakó családokat.

Az összeg, amit ilyen formán felajánlottak, a bérlemény méretétől függően elérheti az £5,000-ot is, amihez további £2,000-ot adnak az útiköltségekre és a depozitra, sőt kert és saját parkolóhely is megoldható, ha a család, vagy a lakóközösség átköltözik Birmingham városába. Ott privát kézben lévő, alacsony bérleti díjú ingatlanokba történne a beköltözés. Ha pontosak akarunk lenni, £3,500-ot ajánlanak a két hálószobás, £4,000-ot a három hálószobás, és £5,000-ot a négy vagy öt hálószobás házakban lakók részére.

„Ez csak egy lehetőség, ami teljes mértékben a lakók döntése.” – írta az önkormányzat.

2014-ben 255,000 háztartás volt a londoni szociális házak és lakások várólistáján. Elegendő szociális ingatlan hiányában privát kézben lévő ingatlanokba kell költöztetnie az önkormányzatnak a rászorulókat, ami mivel piaci árakon történik, jóval többe kerül, így érthető, hogy minden egyes lakóhely, amit fel tudnak szabadítani Londonban, az aranyat ér.

A munkáspárt természetesen hadjáratot indított a kezdeményezés ellen, arra hivatkozva, hogy a konzervatívok a hatalomra jutásuk óta vagy 50,000 londoni lakost távolítottak így el a területről. Wandsworth önkormányzata azzal védekezik, hogy ez nem megvesztegetés, már évek óta működő konstrukció és más londoni önkormányzatok is kínálnak hasonló opciókat.

„Ez csak egy lehetőség a lakóknak, akik nagyobb méretű ingatlanokban laknak, hogy visszaadják, és olyan várólistás családoknak adhassuk ki, akik zsúfolt körülmények közt várják, hogy egy olyan helyre költözhessenek, ahol jobban elférnek. A pénz felkínálása, csak motivációként szolgál a jelenlegi lakóknak, akiknek nincs szükségük akkora lakásra, amekkorában jelenleg laknak. Egyébként sokan örömmel fogadják ezt a lehetőséget, mert pl. rokonaik vannak a környéken, ahova költöznek, vagy új életet akarnak kezdeni a fővároson kívül.” – reagált az őket ért támadásra az önkormányzat.

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg KUPON kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://londonist.com/2015/05/wandsworth-council-offers-tenants-up-to-5000-to-move-to-birmingham.php