A tegnapi londoni terrortámadás, és a részletek, amik azóta láttak napvilágot 1

A tegnapi terrortámadás Londonban nem csak az Egyesült Királyságot, de az egész világot sokkolta. Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés az eset kapcsán, a támadók személye, az áldozatok száma például még mindig nem meghatározható. De azért a délután kaotikus eseményei óta sok mindenre fény derült, úgyhogy lássuk, mi az, amit eddig tudni lehet a támadásról.

london-tamadass

Tegnap a délutáni órákban egy férfit lelőttek a rendőrök a Parlamentnél, miután egy autó belehajtott a járókelőkbe a Westminster hídon, és egy kerítésbe csapódott utána. Nagyon sok gyalogost magával sodort, a Scotland Yard egyik rangidős tisztviselője szerint legalább 20 ember sérült meg. Tegnap még nem erősítették meg, de ma már kijelentették, hogy az esetet terrortámadásként kezelik. A szemtanúk szerint az elütött emberek között volt három francia iskolás is, akik éppen kirándultak a városban.

tobiaswestminters2203c

Ezután legalább négy lövés dördült el, és többen is azt mondták, látták, ahogyan egy férfi egy nagy késsel nekimegy a rendőröknek. A Scotland Yard megerősítette, hogy több incidens is történt, és ezek közül az egyik rendőröket is érintett, valamint azt is közölték, hogy eddig legalább 20 emberről tudnak, akik kórházi kezelésre szorulnak. Azt is megerősítették, hogy három különböző támadásról érkezett bejelentés, az egyik a folyónál történt, a második az autó, amely a gyalogosok közé hajtott, a harmadik pedig a késsel támadó férfi. Az elkövetőről kiderült az is, hogy brit nemzetiségű, itt született, de az MI5 már egyszer évekkel ezelőtt megfigyelés alá helyezte.

parliament2203al

A miniszterelnök a támadás idején éppen az előcsarnokban tartózkodott, ahonnan a káosz kitörésekor egy kocsiban azonnal elmenekítették a helyszínről, és aznap többet már nem is engedték vissza – az Alsóház ülését szintén berekesztették. Theresa May a mai nyilatkozatában mélyen elítélte a terrortámadást, „beteg és aljas” cselekedetnek jellemezte, és arra bíztatta a londoniakat, hogy „folytassák a megszokott életüket” tiltakozásként a terror ellen.

london-tamadass3

Méltatta továbbá a hivatalos szervek, mentősök, rendőrök „rendkívüli bátorságát”, akik azonnal a helyszínre siettek a veszélyben, hogy megvédjék a civileket. Azt is hozzátette, hogy a támadás helyszíne „egyáltalán nem volt véletlen”, de bármely támadás a parlament ellen halálra van ítélve, és úgysem fogják hagyni, hogy „a gonosz erői meggyengítsék az egységünket”. A miniszterelnök továbbá legmélyebb részvétét fejezte ki a hozzátartozók családjainak.

Ugyanis az eddigi információk szerint 4 halálos áldozata is van a támadásnak. Az egyik ezek közül egy rendőrtiszt, aki a civileket próbálta megvédeni a támadás alatt. A 48 éves Keith Palmert az ismeretlen késes támadó sebezte meg úgy, hogy belehalt a sérüléseibe. A kollégái mélyen megrendültek, James Cleverly konzervatív képviselők, Palmer barátja azt mondta, a családapa egy „fantasztikus ember volt”.

aldozatok

„25 éve ismertem Keith-et. Együtt szolgáltunk a seregben, mielőtt rendőr lett. Remek ember volt, és remek barát. Nem találok szavakat.” Még egy áldozatot azonosítottak Palmeren kívül egyelőre, Aysha Fade, spanyol tanár és kétgyerekes anya éppen a gyerekeiért ment az iskolába, amikor a támadás történt. Fade spanyol származású, de már Londonban született, és itt is élt azóta is portugál származású férjével, Johnnal, és a 9 és 11 éves gyerekeivel. Betazanos – a spanyol település, ahonnan Fade származott – polgármestere azt mondta: „Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet Aysha családjának.”

london-tamadass2

A terrortámadás kapcsán eddig 7 letartóztatás történt. A rendőrség nyilatkozata szerint eddig hat lakcímet azonosítottak és rohantak le, Londonban, Birminghamben, és az ország más részein is. Este 11-kor egy birminghami második emeleti lakásba törték be az ajtót. Egy környékbeli szomszéd azt mondta, hogy „három embert tartóztattak le ott.” A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy az akció a westminsteri támadáshoz kapcsolódott. „Úgy gondoljuk, a támadó egyedül hajtotta végre cselekedetét, a nemzetközi terrorból inspirálódva” – mondta a Scotland Yard terrorelhárító osztagától mr Rowley. Azt is mondta, hogy nincs tudomásuk róla, hogy további támadástól kell a közeljövőben tartani, de még teljes erővel folyik a nyomozás.

A londoniaknak továbbá számítani kell rá, hogy még nem tudják megközelíteni majd a Westminster és a Parlament környékét a mai napon, mivel még mindig folyik a helyszínelés. A Westminster metróállomás is nagyrészt le van még zárva. A buszos közlekedést is elterelik egyelőre a területről, és a Westminster híd is teljesen le van zárva bizonytalan ideig.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com  

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után