A parlament kiharcolhat még egy népszavazást a Brexit kapcsán 1

A parlamenti tagok arra ösztönzik Theresa Mayt, hogy elfogadjon egy friss referendumot a Brexittel kapcsolatban, lehetőleg minél korábban, akár már ősszel.

A parlament kiharcolhat még egy népszavazást a Brexit kapcsán 3

Egy meglepő beismerésben Steve Baker elmondta, hogy a szavazás nem totális válaszút, hiszen a parlament bármikor kezdeményezhet kiegészítést. A Brexit miniszter elfogadta, hogy a lehetséges kiegészítés kizárólag a kilépési megállapodás elősegítését kezdeményezheti, ha a tárgyalási procedúra elakadna az EU-val. Ez azt jelenti, hogy a miniszterek visszaküldhetik az ellentmondásosabb kérdéseket a választókhoz, még a parlament előtt, ráadásul ez még bőven időben jött, jóval a tervezett márciusi kilépés előtt. A felismerést üdvözölték a további referendumok támogatói, akik pártsemleges kampányt indítottak a szavazás mellett.

„Theresa May megpróbálta elhitetni, hogy minden szavazat, ami a Brexitet érinti, fekete-fehér és visszavonhatatlan következményekkel jár.” – mondta Stephen Doughty, a Munkáspárt képviselője és a People’s Vote kampány támogatója.

„Mostanra a saját miniszterei is elismerték, hogy ez nem igaz. Ha úgy dönt a parlament, az emberek kezébe adhatja a döntés jogát, és a People’s Vote kampány terjedésével ez pontosan az, amit tenniük kellene.”

Caroline Lucas, a Zöld Párt egyik vezetője, A Best for Britain anti-Brexit kampány egyik támogatója, a következőket mondta: „Számos különböző politikus változtatni szeretne a meneten.”

„Már a parlament kezében van a döntés, hogy a szavazókra bízza-e a kérdést.”

Mr. Baker beismerése bizonyítékként szolgál a Lordok bizottsága által vizsgált kérdésben, hogy mit is jelent az ún. végső szavazat a döntéshozásban, amely 2019 elején zajlik majd, vagy esetleg még az idei év utolsó hónapjaiban. A miniszterelnök és további miniszterek is kitartottak amellett, hogy igaz, mi szerint a miniszterek elutasíthatják az EU-val kialkudott egyezményt, de az mindössze annyit fog jelenteni, hogy az Egyesült Királyság egyezmény nélkül zúg ki az EU-ból.

A parlament kiharcolhat még egy népszavazást a Brexit kapcsán 4

Mr. Baker, amikor a döntéshozatal rugalmasságáról kérdezték, elmondta, hogy az indítványozás változtatása továbbra is lehetséges.

Ezután arról kérdezték, mi lenne, ha egy módosítás új referendumot írna elő. Mr Baker szerint ellentmondásos helyzet lenne, így kénytelenek lennénk különösen óvatosan megvizsgálni, mit is szeretne pontosan a módosítás. Továbbá az egyezmény természetének megváltoztatása a tárgyalóasztalhoz küldené ismét a miniszterelnököt, de ez teljes mértékben lehetséges.

„Egyértelmű, hogy kizárólag a képviselők képzelete szab határt a módosításoknak és kiegészítéseknek.”

A Lordok bizottságával beszélve szerdán Mr. Baker arra jutott, hogy mindenképpen támogatnia kellene a parlamentnek a referendumot és tisztelni azt.

„Ki fogunk lépni, nincs kétség efelől, nem próbálunk meg visszakúszni a hátsó ajtón. Ez inkább politikai és nem alkotmányos szemszög következménye.”

Theresa May elutasította a további referendumok lehetőségét, de néhány EU melletti Tory szerint még ki lehet harcolni egyet, ha ez az ára annak, hogy egyben tartsa a hadban álló pártját. Hasonlóan vélekedett Jeremy Corbyn, a Munkáspárt szerint újabb referendumnak nincs helye, de nyitva hagyta az ajtót, ha esetleg meggondolná magát.

Bizonyítékok ugyanakkor azt mutatják, egy újabb referendum támogatottsága már igen magas, főként a bizonytalanság miatt. Best of Britain közzétett egy közvélemény-kutatást, ami szerint az emberek 44 százaléka újabb szavazást akar, ezzel szemben mindössze 36 százalék, akik nem szeretnének.

A vélemények változnak, mivel leragadtak a tárgyalások az ír határral kapcsolatban, illetve a kereskedelmi egyezményekkel sem sikerült dűlőre jutni. Múlt hónapban David Davis azt jósolta, a parlament le fogja szavazni az egyezményt, kivéve ha a kereskedelmi egyezmények elfogadásra kerülnek, de az EU jelezte, nincs már idő az őszi határidő előtt.

Az alkotmánybizottság jelezte, a szavazás olyan gyorsan kiírásra kerül, amilyen gyorsan csak lehet, az elvárt őszi brüsszeli egyezmény után. Ezt támogatni szükséges szerintük. Ha a parlament is támogatja ezt, akkor már csak a végrehajtás lesz hátra. Néhány képviselő szerint a végső szavazatot bele kell foglalni a törvénybe, a változtatások joga helyett, majd ezt így kell továbbadni a Brexit végrehajtóinak.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás