A 2018-tól érvényes új törvények Nagy-Britanniában, amik a kint élő magyarokat is érintik 1

2018 áprilisától egy sor új törvény lépett életbe. Drágult a külföldre utazás, az autódra akár több száz fonttal többet kell majd költened, és a munkaügyi törvényekben is sok a változás. Így összeszedtük, hogy mik azok az új törvények, illetve módosítások, amelyek mától hatással lehetnek az életedre az autóktól kedve az útleveleken át az egészségkártyáig.

A 2018-tól érvényes új törvények Nagy-Britanniában, amik a kint élő magyarokat is érintik 3

Nemek közötti fizetéskülönbség

Április 4-től minden olyan brit cégnek, amelynek több, mint 250 munkavállalója van, kötelező lesz közzétenni, hogy mennyi a különbség a náluk dolgozó férfiak és nők fizetése között a 2010-es Egyenlőségi Törvény 2017-es módosítása alapján.

Útlevél megújítása

Megemelik a díját az online útlevéligénylésnek, így mindenki számára, aki Nagy-Britannia területén él, mostantól 75,5 fontba kerül majd egy új útlevél az eddigi 72,5 font helyett. Ez egy 4 %-os emelés, és azért változtattak, hogy az inflációval egyenlő ütemben nőjön a díj. Egy gyermek útlevele pedig 49 fontba fog kerülni az eddigi 46 helyett.

A postai igénylés díja még jobban emelkedik, 85 fontba fog kerülni egy felnőttnek (17%-os emelkedés), és 58,5 fontba egy gyereknek. A postai úton történő jelentkezés azért lett ennyivel drágább, hogy fedezze az online változatnál jóval magasabb feldolgozási költséget is. Emellett a Posta is rárakja az extra díját a csekk kiküldéséért, így összességében valójában 94,75 fontot kell fizetnie annak, aki ilyen úton akar új útlevelet igényelni.

Új adó az autónkkal kapcsolatban

Következő hónaptól akár 500 fonttal is több kerülhet az autód fenntartása a szakértők szerint, így érdemes minél hamarabb utána járni a kérdésnek, és gyorsan regisztráltatni a járműved, amennyiben még nem tetted meg. Az új sávos adózás április elsején lép életbe, de sajnos nem áprilisi tréfa, az őszi költségvetési tervben hagyták jóvá.

Az új szabályok a Vehicle Excise Duty (VED) kapcsán lépnek életbe, és a céljuk a levegő szennyezésének csökkentése. Kifejezetten az olyan dízelautókat veszi célkeresztbe, amelyek túl károsak a környezetre nézve, és nem felelnek meg a normáknak. Sőt jelenleg még a legújabb dízelautók sem felelnek meg az új standardoknak, így az extra díj minden új dízelmodellre vonatkozik majd.

Az első évben, minden autó, amely nem felel meg legalább az Unió 6-os kibocsájtási szintjének, fizetésköteles lesz, az extra adó 15 és 500 font között bármi lehet. Az első év után sávos rendszerre váltanak át. Az alapár így fog alakulni:

  • 140 font évenkénti extraköltség a dízel vagy benzines járműveknek
  • 130 extra font az alternatív üzemanyagú autóknak (hibrid, bioethanol stb.)
  • 0 font azoknak az autóknak, amelyeknek egyáltalán nincs széndioxid-kibocsájtása (elektromos)

A törvény azon autókra vonatkozik, amelyeket 2018 április 1. után vettek, vagy ezután a dátum után regisztráltak be, így azoknak még nem kell több adót fizetniük, akiknek már régebb óta megvan a dízelautója. A kincstár szerint az új adó körülbelül 2 millió autót fog érinteni, egy Ford Fiestáért az első évben például plusz 20 fontot kell majd fizetni.

Erre azért van szükség, mert Nagy-Britannia egyike azon öt országnak, amelyek megkapták az EU-tól a „végső figyelmeztetést” a nitrogén-dioxid kibocsájtásuk miatt. Tanulmányok szerint a légszennyezés évente 50 ezer embert öl meg az országban. Azt remélik, hogy az új díjak miatt, aki autót vesz mostantól, figyelni fog arra, hogy a környezetre legkevésbé legyen káros. A régi autókat egyelőre a régi széndioxid-kibocsájtási szabályok szerint nézik.

Változások a járulékokban

Négy nagy változás jön el a járulékok és családi pótlékok területén a mai nappal. Egyrészt a négyéves járulék-befagyasztás harmadik évébe léptünk, ez 11 millió családot érint. Az idei 3%-os nettó megszorítás a dolgozó korú emberek számára messze a legnagyobb ez alatt a négy év alatt.

Életbe lép a két gyerekig terjedő családi pótlék is, ami akár 2780 fonttal is kevesebbet jelenthet azok számára, akiknek 3 gyerekük van. Ez 150 000 családot fog érinteni. Emellett nem lesz már családi kedvezmény az új adózási és járuléki szabályok szerint, ez 400 ezer családot érint, és akár 545 font csökkenést is jelenthet egyes háztartásokban. Ezekkel az új szabályokkal a kormány évi 200 millió fontot tervez spórolni.

Adózás a végkielégítés után

Április 6-tól kezdve adózni kell a végkielégítés összege után is, attól függetlenül, hogy az szerződésbe van-e foglalva vagy nem. A szabályzat értelmében ez minden olyan kifizetésre igaz lesz már, amelyet április hatodikán vagy azután fizetnek ki abban az esetben, ha a munkavállalói viszony is véget ér aznap vagy utána.

Foglalkoztatási támogatásban változások

A kormány újabb szigorításokat vezet be annak érdekében, hogy eltántorítsa a munkáltatókat a dolgozóik illegális alkalmazásától. Áprilistól kezdve az a munkaadó, aki feketén alkalmazott valakit, megbüntette valamiért a belügyminisztérium, illetve kimerítette az összes fellebbezési lehetőségét a büntetéssel szemben, egy évig nem igényelhet foglalkoztatási támogatást.

A minimálbér is emelkedik áprilistól, amiről itt olvashattok bővebben…

Minimum energiateljesítményi szabályozás

Április 1-től minden magánszemély által kiadott ingatlannak minimum „E” besorolású energiateljesítménnyel kell rendelkeznie. Amely albérlet ezt nem teljesíti, azt illegális lesz kiadni. A büntetés ilyen esetben akár 4000 font is lehet, és minden olyan főbérlőre vonatkozik, akinek F vagy G besorolású a tulajdona, amit kiadott.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás