A magyar kormány megváltoztatja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat 1

Gulyás Gergely miniszter nemrégiben elmondta, hogy a kormány által elfogadott kormányrendelet szerint három kategóriába sorolják majd az országokat a fertőzöttség mértéke szerint: vörös, sárga és zöld kategóriába, hasonlóan ahhoz, ami például Nagy-Britanniában megvalósult.

A magyar kormány megváltoztatja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat 3

Az országok listája azok besorolása szerint:

 • Sárga: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, Egyesült Államok,
 • vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Óceánia, Ausztrália, a sárga kategóriába be nem sorolt ázsiai, illetve az afrikai és a dél-amerikai országok.
 • Zöld: Azon országok, amelyek nem szerepelnek a fenti felsorolásban, a zöld kategóriába esnek. Ezen országból érkezve bármelyik magyar állampolgár ellenőrzés nélkül beléphet Magyarországra.

Amennyiben valaki sárga vagy piros jelzéssel ellátott országból érkezik, a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár igazolódik a fertőzés, akár nem karanténba kell vonulnia. Ezután két tesztet fognak elvégezni rajta. Ha sárga országból érkezett, elég, ha az első tesztje negatív, és kijöhet a karanténból. Vörös jellel ellátott országokból ékezők esetén két negatív teszt kell ahhoz, hogy ne kelljen karanténba vonulni. A magyar kormány augusztus 1-ig állja a tesztek költségeit, ezt követően mindenkinek fizetnie kell majd értük.

A magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá esik, mindenki, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagjaik, ezt azonban okmánnyal tudni kell igazolni, továbbá, aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.

Vörös jelzéssel ellátott országból érkező Külföldi állampolgárok nem jöhetnek be Magyarországra az új szabályok értelmében.

A rendelkezés szerint a tranzitforgalom és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok. A szabályok július 15-től, vagyis szerdától fognak érvénybe lépni.

Kivételek: a sárga és a vörös jelzéssel besorolt ország területéről a Magyarország területén megrendezendő sportesemény résztvevője – a nézőket leszámítva – Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. A magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, sportszakember, valamint a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy, illetve a magyarországi sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy beléphet a sárga vagy vörös országból, ha a belépést megelőző 5 napon belül legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal negatívra tesztelték.

A külügyminiszter által meghatározott szomszédos állam polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, és beléphetnek azok is, akik az agrárágazatban dolgoznak. Ez utóbbi feltételeiről és tervezett idejéről az agrárágazatban dolgozót előzetesen az agrárágazatban dolgozó munkáltatója az anyanyelvén írásos formában tájékoztatja.

Különös méltánylást érdemlő esetekben az országba történő belépést a belépés helye szerinti illetékes helyi rendőri szerv, a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság kérelemre engedélyezheti.

Indokolt Esetek:

 • közeli hozzátartozó ápolása,
 • házasságkötés, keresztelő, temetés
 • olyan munka, aminek az indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja,
 • a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel,
 • egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybe vétele,
 • tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
 • a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás. vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja,
 • a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy
 • egyéb méltányolható ok.

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után