A font árfolyama esik, a választások kimenetele pedig nem várt fordulatot vehet Nagy-Britanniában 1

A munkáspárt még közelebb került támogatottságban a konzervatívokhoz, a legmagasabb százalékkal, amit Jeremy Corbyn vezetése alatt eddig elértek. Akár még drámai fordulat is jöhet ami a júniusi választások kimenetelét illeti. Mindeközben a font árfolyama újra esik, ami így a nyaralás előtt duplán rossz.

A font árfolyama esik, a választások kimenetele pedig nem várt fordulatot vehet Nagy-Britanniában 3

A YouGov felmérése szerint már csupán 5 pont az előnye Theresa May pártjának – ők egy százalékot visszaesve 43%-on állnak, a munkáspárt viszont múlt hét óta 3%-kal javított a helyzetén, és az emberek 38%-a támogatja őket. A liberális demokraták felküzdötték magukat 10%-ra, az Ukip maradt 4% körül. Ha ez a tendencia jelenne meg minden választókerületben a június 8-ai választásokon, akkor a konzervatív párt több helyet is elveszítene, és a 17 fős többségi vezetés 2-re csökkenne.

A felmérés az első, amit a hétfői terrortámadás után végeztek, valamint azóta, hogy a Tory kiáltvány nagy felháborodást okozott, mivel az idős emberekkel óriási összegeket akar kifizettetni az ingatlanjaik után, a szociális gondozásért cserébe. Azonban ha a vezetőket nézzük, May megítélése mínusz 7-ről plusz 1-re emelkedett, miközben Corbyn mínusz 11-ről mínusz 16%-ra esett vissza.

A pártok összességében pedig fej-fej mellett állnak a megítélésben, mínusz 7 (konzervatív) és mínusz 8 (munkáspárt) százalékon. A munkáspárt volt miniszterelnök-helyettese, Lord Prescott, aki eddig is nagyon támogatta Corbyn vezetését, nagy örömmel fogadta a statisztikákat, és ezt írta ki Twitterre: „Végre megtörténik! Játék indul!”

Az egyik konzervatív jelölt, James Cleverly ezt fűzte hozzá a hírekhez: „A munkáspártot Momentum aktivisták ezrei segítik, és szakszervezetekből milliók. Sose hittük azt, hogy ez egy könnyű, sima győzelem lesz.” North Devon konzervatív jelöltje, Peter Heaton-Jones pedig azt írta: „Vajon hisznek már nekünk az emberek? Két hét múlva Jeremy Corbyn akár már miniszterelnök lehet. Az egyetlen mód, hogy ezt megakadályozzuk, az az, hogy az emberek a konzervatív pártra szavaznak.”

A font meg ismét esik…

Miközben a pártok azonban a kampányra figyelnek, a font árfolyama tovább gyengült a legfrissebb hírek következtében. A sterling 0,5%-ot vesztett értékéből a dollárhoz képest, így 1,28 dollárt ér, az euróhoz képest pedig 0,4%-ot, ott 1,14 eurót ér most egy font. A forinthoz képest még többet gyengült, 0,89%-kal ér ma kevesebbet, 352 Ft-os áron jegyezte az MNB. A brit deviza értéke egyébként azóta folyamatosan csökken vagy stagnál, hogy a szigetország megszavazta, kilép az Unióból. A gazdasági helyzet bizonytalansága következtében ez pedig igen rossz hatással volt a font értékére.

Ez az Angliában élő magyaroknak is nagyon rossz hír lehet, hiszen míg ugyanannyit kapnak fontban, forintban ez már jóval kevesebbet ér. Például ha valaki havonta hazautal 300 fontot a családjának, az 1-2 éve, kb. 400 Ft-os árfolyamon 120 000 forintot jelentett az otthoniaknak – a jelenlegi helyzetben azonban ennyi pénzért már csak 105 600 forintot tud kiváltani a család. Vagy ha egy házaspár szeretne hazaugrani a Balatonhoz kényelmesen egy hétre, ami mondjuk 400 000 Ft-ba kerül repülővel és szállással, az régebben 1000 font kiadást jelentett – ma ugyanez az út 1136 font a gyenge árfolyam miatt. A megtakarítások is kevesebbet érnek így – ha valakinek van összespórolt 10 000 fontja, az most az ország helyzete miatt nem 4 millió forintot, hanem csupán 3 520 000 forintot ér, vagyis majdnem félmillióval kevesebbet a Brexit előtti állapotokhoz képest.     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után