A fél ország kiakadt a brit miniszterelnökre, "mert őt bezzeg nem büntetik meg" 1

Boris Johnsonra a fél ország kiakadt, miután a hétvégén a Downing Streettől több, mint 10 km-re egy parkban látták biciklizni. Eközben emberek százait büntetik meg több száz fontokra, sok esetben olyan indokokkal, ami már már nevetséges, de sokkal inkább szomorú.

A fél ország kiakadt a brit miniszterelnökre, "mert őt bezzeg nem büntetik meg" 2

A kormány lockdownnal kapcsolatos útmutatója kimondja, hogy az emberek naponta egyszer ugyan elhagyhatják otthonukat, hogy tornázzanak vagy átmozgassák magukat egy egészségügyi sétával, de külön ki van benne hangsúlyozva, hogy „ne utazzon senki emiatt a saját környékén kívülre”.

A miniszterelnök úr „biciklitúrája” nagy felháborodást keltett a közösségi médiában (és valószínűleg sokan egyetértenek abban, hogy nem véletlenül). Mr. Johnsont vasárnap délután 2 óra magasságában látták az Olimipai Parknál ami durván 12 kilométeres távolságra van a Downing Streeten található rezidenciájától.

Az egyik Twitter-felhasználó például a miniszterelnököt „képmutatónak” minősítette, míg egy másik azt mondta, hogy „úgy látszik a lockdown csak a kis embereknek szól”. A munkáspárt is azonnal megragadta a lehetőséget, hogy véleményt nyilvánítson, az egyik képviselő így reagált az eset hallatán: „A miniszterelnök már megint a tegyétek amit mondok, nem pedig amit teszek… elvet alkalmazza. Londonban a legmagasabb a fertőzési arány az országban. Boris Johnsonnak példát kellene mutatnia.”

De a Downing Street természetesen cáfolta, hogy Johnson szabályt sértett volna, és az egészségügyi miniszter Matt Hancock is egyből védte a miniszterelnököt, hogy mindenkinek meg van engedve, hogy hét mérföldre elgyalogoljon vagy biciklizzen otthonától, mert annyi még belefér. Mr. Johnsont biztonsági személyzetével együtt látták a London keleti részén fekvő Stratfordban „kerózni”, az Olimpiai Park környékén, bár az nem volt világos, hogy Westminstertől biciklizett odáig, vagy csak ott ült fel rá és odáig kocsival mentek.

A fél ország kiakadt a brit miniszterelnökre, "mert őt bezzeg nem büntetik meg" 3

Egyébként ezzel önmagában nem lenne akkora baj, azonban a közfelháborodást az okozza, hogy közben az egyszerű embereket pedig sorra büntetik az ország minden részén egyre keményebben, egyre kisebb dolgokért. Két nőnek például a napokban fejenként 200 fontos bírságot osztottak ki, mert öt mérföldnyire elkocsikáztak a derbyshire-i otthonuktól egy szebb környékre, hogy egy jót tudjanak sétálni. A helyszínen rendőrök vették körbe őket és közölték velük, hogy a kis teázgatásuk pikniknek minősül, ami nem megengedett a lockdown alatt. Ráadásul az eset kapcsán az egészségügyminiszter (aki most védte a miniszterelnököt a bicajozás kapcsán) azt mondta, hogy teljesen egyetért a rendőrök fellépésével a két nő ellenében.

A Downing Street emellett ma újból kihangsúlyozta, hogy a kint a szabadban való testmozgás maximum egy másik emberrel való végrehajtása nem azt jelenti, hogy leülünk és egy ital mellett hosszasan eldiskurálgatunk… “A testmozgásnak testmozgásnak kell lennie, és nem arra kell felhasználni ezt az időt, hogy társalogjunk” – mondta a miniszterelnök szóvivője.         Forrás

Megosztás