A csirkehús rövidesen felső árkategóriás húsáruvá és olyan drágává válhat, mint a marha Nagy-Britanniában 1

A csirkehús hamarosan olyan költségessé válhat, mint a marhahús a termelési költségek emelkedése miatt – figyelmeztetett egy szupermarketlánc főnöke. A cég vezérigazgatója szerint a megélhetési költségek válságának súlyosbodásával a nemzet legkedveltebb húsáruja valószínűleg még tovább fog drágulni.

A csirkehús rövidesen felső árkategóriás húsáruvá és olyan drágává válhat, mint a marha Nagy-Britanniában 3

A csirke – amely a britek egyik kedvence részben azért, mert megfizethetőbb – piaca várhatóan olyan kihívásokkal néz szembe, amelyekkel más húsfélék nem. A madártakarmány drágulása kihívás elé állította a baromfiipart – a hús árának emelkedése pedig várhatóan a szupermarketekben és éttermekben is folytatódik majd – állítják az iparági szakértők.

„A csirke olyan drágává válhat, mint a marhahús. A csirkeipar különleges kihívásokkal néz szembe a takarmányköltségek gyors növekedése miatt. Az itt nevelt szarvasmarhák többsége ezzel szemben fűvel táplálkozik, és nem kötelező a nagy sűrűségű takarmány. A csirke, amely hihetetlenül olcsó volt és kiváló ár-érték arányú, most gyorsabban drágul, mint bármely más húsféle.” – mondta Steve Murrells, a Co-op munkatársa a The Sunday Timesnak.

A csirke tartási költsége csaknem 50%-kal emelkedett az elmúlt évben, amit tovább súlyosbított az orosz-ukrán háború. A csirke takarmány elsősorban szójából, napraforgólisztből és búzából készül, amelyek mindegyike drágult az elmúlt hónapokban.

Oroszország és Ukrajna ugyanis a napraforgóolaj – amelynek mellékterméke a napraforgóliszt – és a búza fő exportőrei.

A csirke átlagos kiskereskedelmi ára kilogrammonként 19 százalékkal nőtt 2020 márciusa és 2021 márciusa között, míg a marhahús 3 százalékkal emelkedett az Országos Statisztikai Hivatal szerint. Mindkét hús ára közel megegyezett a csúcskategóriás termékek esetében, például a biotermékeknél, a csirke ára azonban ebben a kategóriában hamarosan meghaladhatja a marhahúsét.

Mr Murrells, aki a Sainsbury’s és a Tesco vezető menedzsereként is dolgozott, azt mondta, hogy az áremelések miatt a vásárlók közül rengetegen újragondolhatják húsfogyasztási szokásaikat.

„Látható az utóbbi időben az elmozdulás másfajta hústermékek irányába, illetve láthattunk elmozdulást a növényi alapú élelmiszerek felé is. Az ügyfeleknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mit engedhetnek meg maguknak és sok esetben takarékoskodni kényszerülnek. Vesznek csirkét, és vasárnap továbbra is az kerül az asztalra, de a hét többi napján egyre többen más megoldásokat keresnek. Az emberek kreatív módszereket találnak arra, hogy kevesebb húsból is hogyan állítsanak elő ugyanakkora adagokat.” – mondta.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után