A csatornán akartak Angliába migránsokat csempészni, de olyan bénák voltak, hogy majdnem meghaltak 1

Egy csapat embercsempészt bűnösnek találtak, albán honfitársaik becsempészésében. Hajókkal vitték át őket a csatornán Kentbe. A bűnözők 4 hajót használtak, hogy Franciaországból Dél-Angliába vigyék az embereket, de később a hajókat jetskikre cserélték. 

A csatornán akartak Angliába migránsokat csempészni, de olyan bénák voltak, hogy majdnem meghaltak 3

Az Old Baileyben zajlott a per, 6 albán „utazási ügynököt” elítéltek. A felfújható, de mégis stabil kis csónakjaik bajba kerültek, rájöttek, hogy egy 3 személyes jetski tökéletes megoldás lehet. Ha nem állította volna meg őket a National Crime Agency, ők lehettek volna az elsők, akik a világ legforgalmasabb tengeri kereskedelmi útvonalán migránsokat csempésznek jetskin.

A bíróság megtudta, hogy £6000-ot kértek egy-egy útért. A csapatnak minimális hajózási tapasztalata volt, és nem is igazán érdekelte őket a veszély, aminek kiteszik az utasaikat.

Elfogásuk előtti hónapban több sikertelen útjuk is volt. 2016 májusában majdnem tragédia lett a vége, amikor 18 migránst vettek fel Franciaországból, köztük egy nőt és két 16-17 éves gyermeket. Út közben azonban kifogytak az üzemanyagból és elkezdtek süllyedni, így ki kellett ugrania az utasoknak.

A halálra rémült csapat segítséget kért: „Angliában vagyunk, mondjátok meg a rendőrségnek, hogy süllyedünk.”

A csatornán akartak Angliába migránsokat csempészni, de olyan bénák voltak, hogy majdnem meghaltak 4

A parti őrség sikeresen megmentett mindenkit. 2016 júliusában a hajó kétfős személyzete, a 35 éves Mark Stribling a kenti Farninghamből, valamint a 33 éves Robert Stilwell, a kenti Dartfordból bebörtönzésre került.

A csapat ezután egy újabb hajót vásárolt Southamptonból, amit csak a név nélküli hajónak hívtak. Az NCA munkatársai lehallgató készüléket raktak a hajóra. Július 25-én a csapat egyik tagja, Albert Letchford elindult a névtelen hajóval, de az időjárás miatt visszafordult.

Pár héttel később az NCA titokban levideózta a kenti csapat találkozóját az albán kollégáikkal egy pub parkolójában. Együtt elmentek jetskit venni, ismert céllal. Az NCA letartóztatta őket, mielőtt használhatták volna.

A csapat vezetői Leonard Powell volt Dartfordból, valamint a fia, a 39 éves Alfie, akinek a lakhelye nem ismert. Egy másik fiú, George Powell elismerte bűnösségét.

A per után Leonard és Alfie Powell, valamint a 38 éves Wayne Bath a kenti Sheernessből, a 23 éves Sabah Dulaj, szintén lakcím nélkül, a 42 éves Albert Letchford Dartfordból, és a 39 éves Arthur Nutaj Észak-Londonból, mind-mind bűnösnek találtatott.

A 28 éves Alan Viles a kenti Folkestoneból és az 59 éves Francis Wade a szintén kenti Rochesterből tagadta bűnösségét, és ezzel a bíróság is egyetértett 29 óra után. Az NCA nyomozója Mark McCormack szerint a csapat veszélyesen inkompetens volt.

„Tengeri tapasztalat nélkül vezettek járműveket, egy-két napos gyorstalpaló után, és egy forgalmas csatornán akartak átkelni egy apró hajón fények és radar nélkül. Ezzel mások életét sodorták veszélybe, ezért is állítottuk meg őket.”

A nyomozás során egy alkalommal rossz navigációs kódot írt be egy tag, véletlen a francia kódot használva. „Ez is mutatja a csapat inkompetenciáját.” – tette hozzá McCormack. Mark Dennis bíró elnapolta a döntéshozatalt a büntetés mértékéről.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás