eljárás parlament kormány

Koronavírussal kapcsolatos szerződések miatt több parlamenti képviselő jogi lépésekre szánta el magát az Egyesült Királyság kormánya ellen. Bizonyos adatok ugyanis azt mutatják, hogy a kormány nem számolt el 3 milliárd fonttal, amit április óta magánszerződésekre költött.

eljárás parlament kormány

A jogi eljárás amiatt indul, mert a kormány elmulasztotta közzétenni a járvánnyal kapcsolatos szerződésekre fordított kiadásainak összes részletét. A nem elszámolt magánszerződésekre eddig úgy tudni, hogy 3 milliárd font körüli összeget költöttek.

Három képviselő és a Good Law Project nevű non-profit szervezet bírósági felülvizsgálatot nyújtott be a kormány ellen a törvények és saját útmutatásainak megsértése miatt, és azzal érvelnek, hogy a koronavírus elleni küzdelem beszerzési folyamatai megkérdőjelezhetők.

A zöld párt képviselője, Caroline Lucas, a Munkáspárti Debbie Abrahams és a liberális demokraták képviselője, Layla Moran azt állítja, hogy egy friss elemzés szerint bizonyos szerződések, összesen 3 milliárd font értékben egész egyszerűen nem kerültek nyilvánosságra. Mindez annak ellenére, hogy az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium (DHSC) még szeptemberben nyilvánosságra hozta, hogy április óta legalább 11 milliárd font értékű szerződést kötöttek és hogy minden odaítélt kormányzati szerződéssel kapcsolatban átvilágítást végeztek.

„Hatalmas összegű közpénzt kaptak orvosi szakértelemmel nem rendelkező cégek, amelyeknek politikai kapcsolata van kulcsfontosságú kormányzati szereplőkkel. Bizonyítékaink vannak arra, hogy a kormány néha többet fizet ugyanazért a termékért egy olyan cégnek, amely politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Nem tudjuk, mit lehet még ehhez hozzátenni, a kormány szándékosan tartja sötétben a nyilvánosságot. Nincs más lehetőségünk, mint az átláthatóságot szorgalmazni a bíróságokon keresztül.” -nyilatkozta Lucas ” Teljesen elfogadhatatlan, hogy képviselőként megakadályozzanak, hogy megvizsgálhassam ezeket a döntéseket.” – tette hozzá.

A jogi eljárás a Good Law Project és a 38 Degrees nevű online kampányszervezet támogatásával indul el. Ahogy Ellie Gellard, a 38 Degrees-től fogalmazott, a közvéleménynek tudnia kell, hogy mire költötték az adófizetők pénzét a koronavírus elleni harc során, hogy biztosak lehessünk abban, hogy azok, akik ezért fizetést kapnak, teljesítik azt, amit ígértek. A kormánynak 21 napja van arra, hogy reagáljon a bírósági felülvizsgálati eljárásra.    Forrás

Megosztás