A brit parlament megszavazta a választásokat: mi jön ezután és ki szavazhat? 1

A parlamenti képviselők elsöprő többséggel megszavazták a választás megtartását június 8-án. Theresa May kedden jelentette be meglepő szándékát, miszerint előrehozott választást szeretne tartani, ezzel is felpörgetve a Brexit támogatottságát.

A brit parlament megszavazta a választásokat: mi jön ezután és ki szavazhat? 3

Tegnap pedig az Alsóház 522:13 arányban megszavazta. May tehát könnyedén megkapta a szükséges kétharmados többséget, ami az előírt szabályzatban volt, így a választást előrehozhatja 2020-ról idén nyárra.

A munkáspárti Jeremy Corbyn és a liberális demokrata Tim Farron is azt mondta, tárt karokkal fogadják az ötletet – igaz a skót nemzeti párt tartózkodott a szavazáson. Azonban abban már jelentősen eltértek a vélemények, hogy hogyan is kellene értékelni a választás végkimenetelét.

May úgy venné a szavazást, mint lehetőséget, hogy „erős és stabil vezetést” biztosítsanak az országnak, miközben a kilépés alatt igyekszik megszilárdítani a helyét az Unión kívül. Corbyn viszont azt mondta, hogy a szavazóknak meg kellene ragadni az alkalmat, hogy véleményezzék a konzervatív párt megszorításait és a közszolgáltatások csökkentését. A miniszterelnök, eközben kijelentette, hogy „itt az ideje, hogy a nép kezébe adjuk a sorsunk, és hagyjuk őket dönteni”, ezt mondta az Alsóházban: „Eltökéltek vagyunk aziránt, hogy stabilitást hozzunk az Egyesült Királyságnak hosszú távra, ez a választás pedig erről fog szólni – stabilitásról és vezetésről. A döntés egyértelmű lesz. Én egy erős, és stabil vezetésért fogok kampányolni, amely az ország érdekeit szolgálja, és ahol továbbra is én leszek a miniszterelnök, és kérni fogom a nép támogatását arra, hogy végigvihessem a tervem, és egy erős Britanniát alakíthassak ki az elkövetkező 5 éven belül.” Szerinte a konzervatívok nagy része megerősítené a kormányt a Brexit tárgyalások során, és „erős, biztos alapokon álló” vezetői lennének, akiket az ország érdeke vezérel.

Mi lesz most, mi jön ezután, miért van ez az egész és hogy szavazhatok:

  • Durván 50 napunk van tehát mindössze a következő választásokig, amin a felmérések szerint a jelenleg is kormányon lévő konzervatív párt toronymagas esélyes.
  • Az alsóházi szavazásra egyébként nem feltétlenül volt szükség, elég lett volna a királynőhöz folyamodni érte, azonban így a parlament meg tudta határozni a pontos dátumot, ami politikailag a legmegfelelőbb.
  • A nyári időpont előtt tehát lesz egy hivatalos kampányidőszak, és a választást megelőző 25 napban nem tartanak parlamenti üléseket, hogy a politikusok koncentrálhassanak az eseményre.
  • May valószínűleg azért hívta életre ezt a döntést, mert őt nem a brit nép választotta meg, mint vezetőt, és az olyan történelmi folyamat során, mint a Brexit, szeretne a nép által ténylegesen ráruházott hatalmat.

Ki szavazhat?

A szavazatokat leadni június 8-án reggel 7 és este 10 óra közt lehet majd. Anglia és Wales területén 18, Skóciában 16 év az alsó korhatár. Brit állampolgárság szükséges, hozzá hogy szavazhass, tehát a legtöbb itt élő magyar nem fog részt venni csak mint külső szemlélő.

Corbyn erősen megkérdőjelezte azt, hogy May-nek szüksége lenne egy friss mandátumra ahhoz, hogy végigvigye a Brexit tárgyalásait, és „nagyon érdekesnek” találta, hogy végül ehhez a módszerhez folyamodik éppen akkor, amikor a Királyi Ügyészségi Ellenőrzőhivatal készül megállapítani, hogy vádat emeljen-e több konzervatív képviselő ellen a 2015-ös választás költségeivel való visszaélés kapcsán. Azt is hozzátette, hogy ez a 180 fokos fordulat a politikájában azt mutatja ismét, hogy nem lehet bízni benne. „Tárt karokkal fogadjuk a választást, mert ezzel megadatik a lehetőség a brit embereknek arra, hogy a munkáspártra szavazzanak, akik tényleg a nép érdekeit tartanák szem előtt. A miniszterelnök erős gazdaságról beszél, de a legtöbb ember rosszabbul él, mint 7 éve, amikor a konzervatívok kormányra kerültek. Ez a választás lehetőséget ad egy új irányra.”     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után