A brit kormány azt tervezi, hogy 500 fontot (200,000 Ft) ad mindenkinek, aki elkapja a koronavírust 1

A hírek szerint a miniszterek egy olyan új szabály / támogatás bevezetését fontolgatják, aminek köszönhetően a kormány 500 fontot (durván 200 ezer forintot) fizetne mindenkinek, akinek pozitív a koronavírus tesztje, hogy karanténba vonuljanak.

A brit kormány azt tervezi, hogy 500 fontot (200,000 Ft) ad mindenkinek, aki elkapja a koronavírust 3

A brit kormány ezzel a heti 450 millió fontba kerülő rendszerrel állítólag azt akarná elérni, hogy minél több embert ösztönözzön arra, hogy tesztet csináljon, és hogy akiről kiderül, hogy elkapta a vírust, az tényleg maradjon otthon, az anyagi helyzetétől függetlenül. A javaslatot állítólag az Egészségügyi Minisztérium szakpolitikai dokumentuma részletezi.

A statisztikai adatok szerint azoknak az embereknek, akiknek koronavírusos tüneteik vannak, mindössze a 17%-a megy el tesztet csináltatni. Ráadásul azok közül, akiknek pozitív lesz a tesztjük, mindössze 25% az, aki betartja a 10 napos karantént, és az emberek 15%-a ugyanúgy bejár dolgozni, mintha mi sem történt volna.

Több közvélemény-kutatás szerint sok egyéni vállalkozó attól tart, hogy a jelen körülmények közt komoly veszteségeket szenvednek el, ha betartják a karanténra vonatkozó tanácsokat. Épp ezért mindazoknak, akiknek az anyagi biztonságuk kerül veszélybe ha nem tudnak dolgozni, nem éri meg betartani a szabályokat, ami a vírus továbbterjedéséhez vezet, ami miatt pedig tovább tarthat a lockdown. Ezt pedig senki nem szeretné, így a kormány minden lehetséges megoldást számba vesz.

Van már egyébként egy ehhez hasonló támogatás, ami szintén 500 fontot ajánl fel, viszont csak azoknak, akik már elve anyagi nehézségekkel küzdenek, és valamilyen támogatásban részesülnek. A helyi önkormányzatoknak is van erre a célra félretett pénzük, azonban szigorú kritériumoknak kell megfelelni, és csak alig néhányan jutnak így pénzhez.

A The Independent kutatásából kiderült, hogy Liverpool városában az 500 font fontra eddig benyújtott kérelmek 76 százalékát elutasították. Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium nem cáfolta meg ennek az adatnak a helyességét…

Maja Gustafsson, kutató elmondta a téma kapcsán, hogy: „A jelenleg használt módszerek nem megfelelőek, nem ösztönzik eléggé az embereket, hogy otthon maradjanak… túl kevés ember jogosult az 500 font támogatásra. Egy sokkal univerzálisabb és nagylelkűbb rendszer gyors bevezetése azonban valódi változást hozhat a vírus terjedésének megfékezésében.”

A DHSC közölte, hogy nem fog kommentárt fűzni a kiszivárgott hírhez, de nem mondta ugyanakkor azt sem, hogy erről az általános támogatásról ne lett volna szó. Egy másik kormányzati forrás szerint ez csak egy a sok, az utóbbi időszakban megvitatott lehetőség közül.         Forrás

Megosztás