A brit miniszterelnök egyre kínosabb helyzetben a tegnapi újabb Brexit botrány miatt 1

A Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte, hogy nem fogja elfogadni a Theresa May által felvázolt megállapodást az ír határral kapcsolatban – May elképzelése szerint Észak-Írországot máshogy kezelnék a kilépés után, mint az Egyesült Királyság többi részét. Így még inkább kaotikussá vált a helyzet az amúgy is borzasztó komplikált tárgyalások körül.

A brit miniszterelnök egyre kínosabb helyzetben a tegnapi újabb Brexit botrány miatt 3

A DUP ügyesen használja ki azt, hogy az ő segítségükkel tud csak May többségben lenni a parlamentben – szokatlanul nagy hatalmat adva ezzel annak a mindössze 10 ír DUP képviselőnek. „Szerintem nagyon világosan fejeztük ki magunkat” – mondta Arlene Foster, a párt vezetője. „Észak-Írország ugyanolyan feltételekkel hajlandó csak elhagyni az Uniót, mint az Egyesült Királyság többi része.”

May tegnap találkozott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Tanács elnökével Brüsszelben, hogy a tárgyalásokról beszéljenek. Az ír határ kérdéséről való megállapodás ugyanis egyre sürgetőbb, és lassan már az válik kérdésessé miatta, hogy a 2019. márciusi kilépésre sikerül-e mindenben megegyezni. Ugyanis a Brexit után a jelen állás szerint az Ír Köztársaság maradna az Unió része, míg Észak-Írország, az UK többi részéhez hasonlóan kikerülne belőle. Ez azért lenne példa nélküli, mert az Ír Köztársaság és Nagy-Britannia egyszerre lett az Unió tagja 1973-ban.

May-ék javaslata és reményei szerint egy olyan megállapodás született volna, amiben az Unió különleges, „összehangolt szabályozást” tartana érvényben Észak-Írországban, elkerülve ezzel egy íreket átszelő „kemény határt”. Foster azonban egy mai sajtótájékoztatón erre kijelentette, hogy ők semmi ilyesmibe nem egyeztek bele. „Az Ír Köztársaság kormánya a mi tudtunk és beleegyezésünk nélkül próbálja meg felrúgni a Belfasti Egyezményt. Persze, hogy nem fogjuk hagyni.” Állítólag May ezek után a kijelentések után, a sajtótájékoztató 20. percében sürgős telefonhívást kezdeményezett Fosterrel.

De mit is jelent pontosan ez az „összehangolt szabályozás”? Azt jelenti, hogy Észak-Írországra ás az Ír Köztársaságra is ugyanazok a kereskedelmi szabályok lennének érvényesek – ez tenné lehetővé, hogy az áru ugyanúgy szabadon mozoghasson az ír határon. A kritikusok szerint ezzel azonban a vámhatár az ír tengerhez tolódna a két ország határa helyett. A DUP szerint pedig ezzel lényegében sokkal jobban összetartoznának az Ír Köztársasággal, mint az Egyesült Királysággal.

Bár a két ír terület között sosem volt annyira komoly a határ, mint lehetett volna, ezzel a megállapodással sokak szerint egy „kiskaput” hagynának az UK és az Unió között – mind az árucikkek, mind a bevándorlók számára. Ezt pedig a brit politikusok is ellenzik – Skócia és Wales kormányzói mellett Sadiq Khan londoni főpolgármester is. „Ha az UK egyik része kaphat ilyen speciális megállapodást, nincs logikus ok arra, hogy más országrészek miért ne kaphatnának.”

A maradáspárti képviselők persze örömmel kapnak az alkalmon, és kijelentették, hogy ha már ilyeneken gondolkodnak az ír határnál, az lenne a legegyszerűbb, ha akkor már az egész brit szigetország maradna a vámunió és az egységes piac része (persze ezért cserébe akkor már továbbra is fizetnék a járandóságokat az Uniónak). Ez pedig abszolút vörös posztó a kilépést támogatóknak.

Az ír miniszterelnök eközben elmondta, hogy az események fényében hajlandó még gondolkodási időt adni May-nek, de ugyanakkor nagyon csalódott – hétfő reggel sikerült valamiben megegyezniük azért, hogy azt aztán a britek pár óra múlva elvessék. Bár a Brexit-pártiak megvádolták Varadkart azzal, hogy sunyi módon így megpróbálja újra egyesíteni a két ír részt, a miniszterelnök szerint a javaslata teljesen megegyezik az 1998-ban elfogadott Good Friday egyezményben leírtaknak. Így az ír határ kérdése jelenleg egy nagyon kényes téma, és akár komoly veszélybe is sodorhatja a megállapodások jövőjét.

Még kínosabb helyzetbe került ezzel May. Miután nyáron elvesztette a többségét a parlamentben, kénytelen volt a DUP párttal megállapodni, hogy át tudják vinni törvényjavaslataikat az alsóházon. „Az igazi oka a mai kudarcnak a sunyi és kényszeredett megállapodás, amit May kötött a DUP-val a választások után. Nem lenne szabad hagyni, hogy a DUP diktálja a Brexit tárgyalások menetét” – jelentette ki Jeremy Corbyn.

Az események fényében May még a hét vége előtt vissza fog térni Brüsszelbe, hogy valami megoldást találjon a helyzetre. Emellett várhatóan még ma Arlene Fosterrel is hosszasabban beszélni fog, megpróbálva meggyőzni egy köztes megoldásról.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás