A Bella vihar elérte Nagy-Britanniát: több, mint 1000 embert kellett evakuálni életveszélyes körülmények miatt 1

A tűzoltóknak már kilenc embert és három kutyát kellett kimenteniük elmerült ingatlanokból. Több mint 1300 embert kellett evakuálni Bedfordshire-ben karácsony másnapján, miután a lakosoknak azt mondták, hogy az életük veszélybe kerülhet, a Bella vihar 120 km/h-ás széllökései miatt.

A Bella vihar elérte Nagy-Britanniát: több, mint 1000 embert kellett evakuálni életveszélyes körülmények miatt 3

A Great Ouse nevű folyó mentén súlyos, életveszélyt jelentő árvíz-figyelmeztetések vannak érvényben, a közeli ingatlanokban élőket pedig felszólították, hogy saját biztonságuk érdekében hagyják el otthonaikat. A tűzoltók beszámolói szerint karácsony napján Harrold környékén hirtelen áradásokat követően már kilenc embert és három kutyát kellett megmenteniük.

A Bella vihar elérte Nagy-Britanniát: több, mint 1000 embert kellett evakuálni életveszélyes körülmények miatt 4

„A folyó vízállása jelenleg magas szinten van, és jelentős áradást jósolunk. Jelentős a kockázat a környéken élőkre nézve.” – nyilatkozta Steve Ashdown felügyelő, a bedfordshire-i rendőrségtől a Twitteren közzétett videó figyelmeztetésben.

A Bella vihar elérte Nagy-Britanniát: több, mint 1000 embert kellett evakuálni életveszélyes körülmények miatt 5

Két másik terület is szigorú figyelmeztetés alá került: a Cogenhoe Mill lakókocsi telephelye és a Billing Aquadrome Holiday Park, mindkettő a Northamptonshire-i Nene folyó mentén található. Ez utóbbi helyről karácsonykor már több mint 1000 embert evakuáltak, attól tartva, hogy a gyorsan emelkedő vízszint miatt a folyó kilép a medréből.

A Bella vihar az Atlanti-óceán felől érkezett és 120 km/h feletti széllökéseket is produkált egyes part menti területeken. Szombat este 133 km / órás széllökést is rögzítettek az észak-walesi Aberdaronban.

A Met Office sárga időjárási figyelmeztetéseket adott ki egész Angliában és Walesben, valamint Skócia déli részén. Súlyosabb borostyánszínű figyelmeztetések is életbe léptek szombaton Dél-Wales és Dél-Anglia egyes részein. Előrejelzések szerint akár 25 mm eső is eshet arrafelé, és néhány magasabban fekvő területen 60 mm esőre is lehet számítani. A Környezetvédelmi Ügynökség összesen 77 árvíz-figyelmeztetést adott ki – vagyis ezeken a területeken nagy valószínűséggel árvíz várható – és további 98 árvíz-riasztást, ahol a lakosokat arra kérik, készüljenek fel minden eshetőségre.      Forrás

Megosztás