A 10 leggyakoribb hiba az Angol nyelvben, amit mindig elrontunk és hasznos tisztában lenni vele 1

Sok ember megelégszik azzal, ha megértik, amit mond, de a mai világban, ha rendes munkát akarunk, netán sok a külföldi ismerősünk, vagy Angliában élünk, nagyon hasznos az, ha minél kevesebb hibával beszéljük az angol nyelvet. Összeszedtünk 10-et a leggyakrabban előforduló hibák közül, és ezek helyes írásával és használatával szeretnénk segíteni benneteket, akár Angliában éltek, akár csak bármilyen okból az angoltudásotokat fejlesztitek.

A 10 leggyakoribb hiba az Angol nyelvben, amit mindig elrontunk és hasznos tisztában lenni vele 3

  1. Its vagy it’s

Its: ez egy birtokos névmás. Példa: The puppy played with its toy. (A kiskutya a játékával játszott.)

It’s: ez pedig nem más mint az “it is” rövidítése. Példa: It’s much too hot in July. (Túl meleg van júliusban.) A legegyszerűbb ökölszabály ebben az esetben, hogyha elismétled a mondatot és it is-zel mondod ki és értelmes, akkor it’s-szel is helyes.

  1. There, their vagy they’re

There: ez egy határozószó, valamilyen helyszín meghatározására. Példa: I hope you don’t go there. (Remélem nem mész oda.)

Their: ez egy birtokos névmás. Példa: Their house is beautiful. (Az ő házuk gyönyörű.)

They’re: ez pedig a they are rövidítése. Példa: They’re going to cook the dinner for us. (Ők fogják főzni a vacsoránkat.) Itt is könnyen segít eldönteni a dolgot, hogy ha újra kimondjuk a mondatot they are-ral és helyes, akkor a They’re a helyes megoldás.

  1. lose vagy loose

Lose: ez egy ige, valamit elhagyni, elveszteni a jelentése. Példa: I always lose my telephone. (Mindig elhagyom a telefonomat.)

Loose: ez pedig melléknév, aminek jelentése, laza, bő, tág. Példa: My belt is very loose around my waist. (Lötyög a derekamon ez az öv.) Ne felejtsétek, ha egy O-val van akkor jelenti hogy veszíteni.

  1. whose vagy pedig who’s

Whose jelentése az hogy: kié? Példa: Whose money did he take? (Kinek a pénzét vette el?)

Who’s jelentése pedig nem más, mint kicsoda, és egyben a who is rövidítése. Példa: Who’s going to clean all this mess? (Ki fogja ezt a sok szemetet feltakarítani?) Ha nem tudjuk eldönteni melyiket használjuk, itt is sokat segít ha újra kimondjuk who is-zel, és ha úgy is értelmes, akkor a Who’s a jó megoldás.

  1. write vagy right

Bármilyen meglepő, ebbe is sokszor belezavarodnak az emberek, de hogy tisztába tegyük a dolgokat, a Write ige azt jelenti írni, míg a másik szó, a right egy melléknév, ami annyit jelent, helyes, megfelelő, korrekt. Példák: I write a letter to my mum every week. (Írok egy levelet anyának minden héten.) I am always right. (Mindig nekem van igazam.)

  1. me vagy I

Mindkét esetben rólam van szó, de az I használatakor a mondat alanya vagyok, míg a Me használatakor a tárgy.

Példákkal:

Rosszul: Jim and me are going to the beach. Helyesen: Jim and I are going to the beach.

Rosszul: They are going to send my wife and I a package. Helyesen: They are going to send my wife and me a package.

Sokszor ez olyankor zavaró, amikor több személy van megnevezve a a mondatban. Ha csak magunkat megnevezve újra kimondjuk, egyből látszódik, hogy a helyes.

  1. effect vagy affect

Effect: ez egy főnév, jelentése hatás, eredmény, okozat. Példa: What if the change has no effect? (Mi van, ha a változtatásnak nincs semi hatása?)

Affect: ez pedig egy ige, aminek jelentése hatással lenni, hatást gyakorolni. Példa: She affected all of us with her speech. (A beszéde hatással volt mindannyiunkra.)

  1. accept vagy except

Accept: ige, melynek jelentése elfogad. Példa: I accept the challenge. (Elfogadom a kihívást.)

Except: elöljáró szó, tehát sosem írjuk az alany után, melynek jelentése, kivéve. Példa: Everyone except me decided to go. (Engem kivéve mindenki úgy döntött, hogy megy.)

  1. gone vagy pedig went

Sokan rontják el ezt is, de ezentúl nem fogják. Mindkét szó a GO, vagyis menni igének a múlt idejű alakja, annyi különbséggel, hogy a WENT a sima múlt, a GONE pedig a befejezett múlt.

Példákkal: I went to the store. (Elmentem az üzletbe.) By the time I came back, she was gone. (Mire hazaértem ő már elment.) Amikor a gone-t használjuk akkor azt érzékeltetjük, hogy egy másik eseményhez képest korábban történt a dolog.

  1. az aposztróf a főnevek többesszámánál

Egyik leggyakoribb hiba… Amikor a főneveket tesszük többesszámba, nincs hozzá szükség aposztrófra. Cats, dogs, beds… Csak simán utána kell írni az s betűt.

     10 + 1. Then vagy Than

Then: ez egy időhatározó szó, aminek jelentése aztán, nem sokkal azután, utána. Példa: I will eat; then I will go. (Eszek, aztán megyek.)

Than: összehasonlításkor használjuk, jelentése … mint, -nál –nél Példa: He is taller than she is. (A fiú magasabb, mint a lány.)

Természetesen sok hasonló, gyakran összekevert vagy rosszul írt szó, kifejezés és egyéb van még az angol nyelvben, de első körben ezeket szerettük volna kiemelni. Ha tetszett és sokan megosztjátok, akkor csinálunk még hasonlókat. Weboldalunkon a hasznos menüpont alatt számos cikket találtok még ami segít fejleszteni a hétköznapi angol nyelvtudásotokat.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után