4 milliárd fontot érő kincs van valahol a vízben Nagy-Britannia déli partjainál 1

Miután évszázadokon át háborítatlanul feküdt a tengerfenéken, a „Tengerek El Doradoja” végre felfedheti titkait. A Merchant Royal hajóroncs valahol Cornwall partjainál található, de soha nem találták meg, annak ellenére, hogy akár 4 milliárd font értékű arany és más nemesfém lehetett a fedélzetén.

4 milliárd fontot érő kincs van valahol a vízben Nagy-Britannia déli partjainál 3

Aki megtalálja, annak valószínűleg minden anyagi gondja meg van oldva a hátralevő életében, csak egy baj van, sajnos nincs megjelölve nagy „X”-szel a térképen, hogy hol kell lemerülni. Bár, akkor viszont már nyilván nem is lenne ott. A 400 éves hajó megtalálására tett korábbi kísérletek nem jártak sikerrel, de most egy brit cég meg van győződve arról, hogy képesek rá, hogy a nyomára akadjanak.

Az egykori kereskedelmi halász és búvár, Nigel Hodge egy 11 fős csapatot koordinál a Multibeam Servicesnél, az elveszett roncsok felkutatására szakosodott cégnél, és a jövő hónapban megkezdik a keresést. Az egész 2024-es évet a roncs keresésével kívánja tölteni a La Manche csatorna egy 200 négyzetmérföldes területén.

4 milliárd fontot érő kincs van valahol a vízben Nagy-Britannia déli partjainál 4

A megtalált kincsek tulajdonlására vonatkozó szigorú törvények miatt „azok az idők, amikor az emberek nagy halom aranyat találhattak, és egyik napról a másikra meggazdagodtak, már elmúltak”. Nigel szerint az élmény abban rejlik, hogy válaszokat találjon, amit találnak, az pedig jó kezekbe kerüljön.

Az új technológia segíthet a rejtély megfejtésében, mivel a cégnek több 3,5 millió fontot érő, pilóta nélküli tengeralattjárója is van, amelyek 6000 méterig is képesek lemerülni – mélyebbre, mint a keresési terület legmélyebb része –, valamint új szonártechnológiával rendelkeznek.

Nigel azt mondja, hogy a keresés azonban így is nehéz lesz, mivel az a szakasz, ahol a hajó elsüllyedt köztudottan veszélyes.

„Több ezer hajóroncs van odalent, és a Merchant Royal csak egy közülük” – mondta. – „Szóval egy rakás roncsot kell egyenként átkutatnunk. Nem egyszerű dolog ez, ha az lenne, valaki már rég megtalálta volna.”

A roncs 1641. szeptember 23-án süllyedt el amikor Dartmouthba tartott, miután megállt Cadiz spanyol kikötőjében, ahol megjavították, és további rakományt vett fel a Mexikóból és a Karib-térségből hazafelé vezető úton. 30 000 Flandriában tartózkodó katona fizetését szállította, valamint az „Újvilágból” származó kincseket.

A British Libraryben 1641-ből származó, a roncsról szóló jelentés szerint „többek közt 100 000 font aranyat és ugyanennyi ékszereket szállítottak rajta”. A történészek nem értenek egyet abban, hogy mennyi kincs lehet a fedélzeten, vita folyik arról, hogy a 100 000 font arany pénznemben vagy súlyban értendő-e.

4 milliárd fontot érő kincs van valahol a vízben Nagy-Britannia déli partjainál 5

Mindez a rakomány a tenger fenekére süllyedt, a legénység 18 tagjával együtt. Negyven embert, köztük a hajó kapitányát, John Limbrey-t, a konvojban lévő testvérhajója, a Merchant Dover mentette meg. Az akkori veszteség olyan jelentős volt, hogy a hír hallatán az alsóházban leállították az ülést, és I. Károly király úgy beszélt az eseményről, mint „a valaha elszenvedett legnagyobb veszteségről, amit egy hajó elsüllyedése okozott”.

Bár 400 éve már, hogy elveszett, a keresés felpörgött 2019-ben, miután a Spirited Lady egy horgonyt húzott a felszínre, amelyről azt hitték, hogy az eltűnt hajóhoz tartozik.

Ha megtalálják, Nigel tisztában van vele, hogy nem tarthatja majd meg a kincseket magának, de azt mondta, biztos benne, ha valóban olyan felbecsülhetetlen értékű kincs van a fedélzeten, kétségtelenül neki is csurran cseppen majd valami.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után