250 000 olyan munkahely kerül veszélybe Nagy-Britanniában, ami az angliai magyarok egy jelentős részét is érinti 1

Akár negyedmillió munkahely is megszűnhet Nagy-Britanniában, ha a kormány nem növeli az energiaszámlák támogatását – figyelmeztetett nemrégiben egy iparági vezető. Kate Nicholls, a UK Hospitality vezérigazgatója szerint ez a törékeny iparág már a covid járvány utóhatásai miatt is nagyon nehéz helyzetben van, és egy csomó további vállalkozás sem fogja túlélni az újabb gazdasági sokkot, ha a kormány nem cselekszik.

250 000 olyan munkahely kerül veszélybe Nagy-Britanniában, ami az angliai magyarok egy jelentős részét is érinti 3

A szervezet becslései szerint, ha nem hosszabbítják meg a támogatást, a becslések szerint több mint 10 000 vendéglátó-ipari vállalkozás kényszerülhet arra országos szinten, hogy bezárja kapuit a következő év során – ez nagyjából ugyanannyi, mint amennyi a Covid miatt bezárt. Ez körülbelül 200 000 munkahely megszűnését eredményezné közvetlenül és további 50 000 munkahely szűnhet meg az iparágat támogató vállalkozásoknál.

Ez az angliai magyarság számára azért sem túl jó hír, mivel köztudott, hogy a szigetország területén élők közül rengetegen a vendéglátó iparban, vagy ahhoz valamilyen módon kapcsolódó iparágban helyezkedtek el. Az egyik kocsmatulajdonos, akinek az éves energiaszámlája a duplájára nőtt, 176 000 fontra, azt mondta, további segítség nélkül sokan nem élik túl az iparágban. A cégek szerte az Egyesült Királyságban attól rettegnek, hogy mi lesz, amikor hamarosan több mint kétszeresére emelkednek majd a számláik, mivel az állami támogatás megszűnik.

Októberben a kormány közbelépett annak érdekében, hogy több millió cégnek segítsen megbirkózni a részben az ukrajnai háború miatt megugró energiaköltségekkel. A program kedvezményt ad az energia nagykereskedelmi árából minden vállalat, jótékonysági és közszférabeli szervezet számára, de ez a támogatás hónapokon belül megszűnik.

A miniszterek kijelentették, hogy április után továbbra is támogatnak majd egyes vállalkozásokat egy célzottabb rendszer keretében, de még nem határozták meg, hogy mely cégekre fog vonatkozni, és milyen feltételei lesznek, és ennek kapcsán a részleteket elvileg az év végén teszik majd közzé.

A meghosszabbított segítség várhatóan az energiaigényes iparágakra terjed majd ki elsősorban, mint pl. az acélgyártás. De Nicholls azt mondta, ha a kormány áprilisban nem hosszabbítja meg a programot, akkor „vérfürdő lesz a főutcákon és a vendéglátó szektorban”.

„Ezek a vállalkozások hihetetlenül törékenyek. Az energiaköltségek miatt a vállalkozások egyik napról a másikra életképtelenné válnak, és ha a rendszert nem hosszabbítják meg, akkor számtalan olyan vállalkozás lesz, amelyek képtelenek lesznek tovább működni.”

Az ágazat már így is hatalmas károkat szenvedett el a Covid alatt. Ez magában foglalta a két év elveszett kereskedelmet, és sok vállalkozás adósságot halmozott fel, hogy túljusson a járványon. Az Omicron variáns elterjedésével kapcsolatos félelmek miatt tavaly is visszaesett kereskedelem, majd az ukrajnai háború, valamint az energia- és élelmiszerköltségek emelkedése tovább rontotta a helyzetet.

Nicholls arra szólította fel a minisztereket, hogy ugyanazt a támogatást nyújtsák a vendéglátó ipari vállalkozásoknak, mint amit ezen a télen is kaptak.

„Ugyanolyan mértékű támogatásra van szükség” – mondta. “És úgy gondolom, hogy a kormánynak további támogatási csomagokat is meg kellene vizsgálnia, kiegészítésképp. Úgy gondolom, hogy még legalább hat hónapig ki kell tartania a támogatásnak, amíg megtudjuk, mi a helyzet az energiaszámlákkal jövő év októberében, amikor a szabályozó újra megvizsgálja a helyzetet” – tette hozzá. Ez a hosszabb rálátás a beszállítóknak is nagyobb fokú bizonyosságot adna, mondta, ami csökkentené az összköltséget.

„Bármi, ami ennél kevesebb, az gyakorlatilag nem fog semmit javítani a helyzeten. Hosszú távú segítségnyújtásra van szükségünk ahhoz, hogy az ipar megpróbálja ezt az egészet átvészelni és újra talpra állni” – mondta.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után