2017-től fontos változások jönnek a támogatások és az adózás kapcsán Nagy-Britanniában 1

2017 áprilisától komoly változások lépnek majd életbe a segélyek és az ÁFA terén a szigetországban. Ez minden angliai magyar számára fontos és hasznos lehet, ugyanis számos jogszabályt érint többek közt olyan dolgokat is beleértve, mint a Child Tax Credit, az áfa vagy épp a munkanélküli segély. Nézd át, mert jobb az ilyeneket előre tudni, mint utólag értesülni róluk.

british-flag-big-ben-london-afp

Gyásztámogatási juttatások

2017 áprilisától megváltozik a gyásztámogatási juttatások rendszere. A Bereavement Payment, Bereavement Allowance és Widowed Parent’s Allowance néven ismert és igényelt támogatásokat egyetlen rendszerrel váltották fel, amelyet Bereavement Support Payment-nek neveztek el. Ez az egyszerűsített rendszer a gyász 12 hónapjára fókuszálja a támogatási összeget. Ez egy nagy búcsú a megözvegyült szülői pótléktól (Widowed Parent’s Allowance), melyet jelenleg addig fizetnek, ameddig a legkisebb gyerek be nem fejezi az iskolát. A kor többé már nem lesz meghatározó faktor a jogosultság meghatározásában, és a társadalombiztosítási hozzájárulás feltételei egyetlen  kínálatban lesznek egyszerűsítve, hogy a jogosultság könnyebben érthető legyen. A jelenlegi rendszerben a gyásztámogatási juttatásokat akkor veszik számításba, amikor a rászorultsági ellátásokra való jogosultságot számítják ki, és a gyászjuttatások (Bereavement Allowance), ill. a megözvegyült szülői pótlék (Widowed Parent’s Allowance) is beleszámít majd az ún. Benefit Cap-be, vagyis, a maximálisan kapható segélyek összegébe. A gyásztámogatási juttatás másrészről, nem lesz hatással az ún. Universal Credit jogosultságra és nem foglalják bele a Benefit Cap-be.

Változások a Child Tax Creditben

A pénzügyminiszter a nyári költségvetésében bejelentette, hogy 2017 áprilisától a Child Tax Credit támogatást 2 gyerekre csökkentik le, így minden következő 3. gyerek, aki 2017 áprilisa után születik, már nem lesz jogosult a támogatásra. Ráadásul, az ún. éves £545 font „családi elemet” szintén eltörlik. Ez azt fogja jelenteni, hogy azok a családok, akik egy vagy két gyereket nevelnek, akik 2017 áprilisa előtt születtek, továbbra is megkapják a juttatást, ellenben, azok, akik 2017 áprilisa után nyújtják be a kérelmüket, már nem fogják.

Foglalkoztatási és támogatási juttatás (Employment and Support Allowance)

A foglalkoztatási és támogatási juttatás új igénylői, akik a munkaügyi tevékenységi csoportban (Work Related Activity Group) kerültek elhelyezésre, ugyanazt a mértékű juttatást fogják kapni, mint azok, akik munkanélküli segélyért (Jobseeker’s Allowance) folyamodnak, mivel a munkaügyi tevékenységi csoportot eltörlik. Ez nem vonatkozik azokra, akik az ún. Support Group-ban kerültek elhelyezésre.

A Universal Credit-et érintő változások

A gyerekek után járó Universal Credit A Child Tax Credittel megegyező módon kerül csökkentésre — 2017 áprilisától 2 gyerekre fogják korlátozni, és nem fogják növelni a következő gyerek esetében, ha már az illető igényli a Universal Creditet. 2018 novemberéig a kettőnél több gyereket nevelő családok új Universal Credit igényléseit át fogják irányítani a Tax Credits-hez.

A 2017. április 6-a után született gyerekek nem lesznek jogosultak az ún. „első gyerek prémiumra”, vagyis, a „first child premium”-ra, ami azt jelenti, hogy az első gyerekre is ugyanannyi összeg jár, mint a másodikra. A szülőknek, beleértve az egyedülálló szülőket is, munkára ösztönző interjúkon kell részt venniük, amikor a legkisebb gyerekük betölti az 1 évet, aztán pedig, megkezdik a munkára való felkészülést, amikor a legkisebb gyerekük betölti a 2-t. Mindez ahhoz vezet, hogy mire a legkisebb gyerekük betölti a 3 éves kort, már munkát kell keresniük.

Az ún. Limited Capability for Work (vagyis, a korlátozott képességekkel rendelkezők) elemet eltörlik, tükrözve a foglalkoztatási és támogatási juttatás (Employment and Support Allowance) terén történő változásokat, melynek értelmében csökkentik azoknak a támogatását, akikről úgy vélik, hogy képes valamilyen munkára.

A 18-21 éveseknek, akik Universal Creditet igényelnek, egy ún. intenzív támogatási időszakon kell részt venniük. Ha hat hónap elteltével még nem dolgoznak, akkor gyakornoknak kell jelentkezniük, hogy munkahelyi készségeket szerezzenek, vagy szakmai gyakorlatra kell menniük. Azok a 18-21 évesek, akik nincsenek alkalmazásban, nem lesznek jogosultak a Universal Credit automatikus lakhatási elemére. Bár lesznek kivételek bizonyos szülők, veszélyeztetett csoportok és emberek számára, akik előzőleg, segítség nélkül ki tudták fizetni a bérletidíjukat.

Egyéb változások

Ingyenes gyermekfelügyelet

2017-ben, a jelenlegi évi 38 hétig járó, 15 óra/heti ingyenes gyermekfelügyeletet a 3 és 4 éves gyerekek számára megduplázzák. Tehát, extra 15 órányi ingyenes gyermekfelügyelet jár majd azoknak a szülőknek, akik megfelelnek a következő feltételeknek. A szülőknek átlagosan, heti 16 munkaórának megfelelő összeget kell keresniük a jelenlegi nemzeti minimálbér szerint. A párok esetén, mindkét szülőnek dolgoznia kell, és a már említett arányú összeget kell keresnie. Megszabtak egy maximális kereseti limitet is, amely £100,000/év.

Mivel, a feltételt átlagos heti keresethez kötötték, mintsem órához, ezért, a szülőknek nem kell heti 16 órát dolgozniuk, csak 16 órányi minimálbérnek megfelelő összeget kell keresniük, amely jelenleg, a 25 évnél idősebbek esetében £115.20/hét. Azok a szülők, akik nem felelnek meg a feltételnek, még jogosultak maradnak a jelenlegi heti 15 órás ingyenes gyermekfelügyeletre.

Piaci albérleti árak a szociális lakhatást igénylőknek is? — „Pay to Say”

2016 november 21-én, a kormány bejelentette, hogy a kötelező „pay to stay” rendszert nem fogják bevezetni. A tanácsok és a lakásszövetkezetek megtarthatják a mérlegelési jogkörüket azt illetően, hogy vezessenek-e be magasabb bérleti díjat azon bérlők számára, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, avagy sem.

A rendszer azt jelentette volna, hogy a szociális házak azon lakói, akik Londonban élnek és £40,000 vagy ennél is több éves jövedelemmel rendelkeznek, a piaci áraknak megegyező, vagy ahhoz közeli árakkal kerültek volna szembe. A Londonon kívül élőket ez akkor érintette volna, ha az éves jövedelmük £30,000 vagy ennél is több. Ennek a rendszernek a bevezetése önkéntes alapon történt volna a lakásszövetkezetek részéről, a tanácsok számára azonban, kötelező lett volna.

Változások az ÁFA-ban

2017-ben jelentős változások kerülnek bevezetésre az ÁFA-t illetően is. Ez azokat a vállalkozásokat fogja érinteni, amelyek az ÁFA átalánydíjas rendszerét (Flat Rate Scheme) használják, de amelyek nagyon keveset költenek árukra, beleértve a nyersanyagot — olyanok, mint a szolgáltatásokat nyújtó cégek.

Hogyan működik az új rendszer?

Rendszerint, a vállalatok a ráfordításaik ÁFA-ját (amit vesznek) levonják az eladott termékük ÁFA-jából.

A Flat Rate Scheme értelmében, ez a két szint van egyszerűsítve egyetlen lépésben. Például, egy ruhás bolt átalány százaléka 7.5% — vagyis, ha az üzlet tulajdonosa elad egy ruhát £120 fontért, amelyben benne van £20 ÁFA is, akkor £9 fontnyi (£120 x 7,5%) átalány százalékot fog fizetni.

Az átalánydíj a vállalkozás fajtájától függ. A lista itt található. Az általánydíjas rendszer egyszerűsíti a vállalkozások nyilvántartását, és megkönnyíti a kifizetendő ÁFA kiszámolását.

Mi változik?

Az új rendszer szerint, a nagyon alacsony költségvetésű vállalatoknak, amelyeket most „korlátozott költségvetésű kereskedőknek” fogunk hívni, ezentúl, nem 7.5%-os ÁFA-t kell fizetniük, hanem 16.5%-ot. Tehát, ha £120 értékű munkát ad el, beleértve £20 fontnyi ÁFA-t, akkor az átalánydíj összege £19.80 (£ 120 x 16.5%).

A korlátozott költségvetésű kereskedések a meghatározás szerint, olyan vállalkozások, amelyek kevesebbet költenek az áruik (nem szolgáltatásaik) eladásából származó összeg 2%-nál egy könyvelési periódus alatt.

A költségek nem tartalmazhatják a következőket: tőkejavak, étel és ital, járművek vagy jármű részek.

Limitált költségvetésű kereskedéseknek számítanak azok a cégek is, amelyek kevesebbet költenek évente £1000-nál, még ha ez több is %2-nál.

Kiket érint a változás?

A változásoknak köszönhetően, magasabb lesz az ÁFA, amit a munkaigényes vállalkozásoknak kell fizetniük (IT vállalkozások, tanácsadók, fodrászok, könyvelő cégek, építőmunkások).

Az új szabályok 2017. április 1-től lesznek érvényesek, azonban, már a mostantól kiállított számlákra és vásárolt árukra is hatással lesznek. Az új szabályokról a részleteket itt találhatjátok.   Forrás: entitledto.co.uk, bbc.co.uk    Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után