furlough angliai magyarok

Mivel sok a kérdés és a zavar a témát illetően, emellett ráadásul nagyon fontos is, összefoglaltuk, hogy mi is az a furlough státusz, vagy máshogy megfogalmazva, a munkabér 80%-ának megtérítése a COVID-19 miatt otthonmaradásra kényszerült személyek részére.

Mi is ez pontosan?

Az angol kormány 2020. Március 26-án döntött a vírus miatt munkáltatói utasításra otthon maradt munkavállalók ellátmányáról. A döntés értelmében a munkavállaló kieső munkabérének 80%-át az angol állam megtéríti a munkáltató részére, és egyben kötelezi is annak kifizetésére a munkavállaló felé.

A furlough státusz lényege a munkahelyek megtartása, ezzel az a Brit kormány célja, hogy a munkáltatók ne váljanak meg az alkalmazottaktól a bevételkiesés miatt, így amikor újraindul a gazdaság, ne zuhanjon be az álláspiac a rettenetesen nagy munkaerő kereslettől, és emiatt ne szökjenek az egekbe az órabérek. Fontosnak tartották még, hogy lehetőség szerint az Angliában maradt külföldi munkások (akik a vírus hallatára nem települtek haza) legalább annyira támogatva legyenek, hogy ne akarják elhagyni az országot, mert ez súlyos munkaerő problémákat okoz a gazdaság újraindításakor.

Feltételek:
  • A munkavállalónak 2020. Február 28 előtt a payroll állományába kellett tartoznia (tehát csak azok a munkavállalók kerülhetnek furlough státuszba, akik 2020. Február 28-án már a cégnél dolgoztak)

  • A munkavállaló lehet teljes munkaidős (Full-time), részmunkaidős (Part-time), Ügynökségen keresztül dolgozók (Agency-worker), vagy 0-órás szerződéssel dolgozók (0-hour contract worker)

  • A Furlough státuszba kerüléshez a munkáltatónak fel kell ajánlania, és a munkavállalónak el kell fogadnia a Furlough státuszt.

  • A Furlough státusz alatt a munkavállaló egyáltalán nem végezhet munkát annak a cégnek a részére aki Furlough státuszba helyezte.

  • A munkabér 80%-ból az adó (Income tax), és a társadalombiztosítási hozzájárulás (NI) levonásra kerül, mint minden kifizetett munkabérből.

  • A kormány a bruttó munkabér 80%-át maximum £2,500-ig téríti.

Dolgozhatok-e Furlough alatt, megkapom-e a 80%-ot az eredeti munkahelyemről, ha közben máshol dolgozom?

Igen. Amennyiben nem annak a cégnek végzett munkát amelyik Furlough státuszba tette, úgy ugyanúgy megkapja a fizetése 80%-át attól a cégtől aki Furlough státuszba tette. Fontos ezzel kapcsolatban, hogy ez párhuzamos foglalkoztatásnak minősül, és a Furlough-ból származó jövedelme, valamint a másik munkából származó jövedelem is adóköteles, továbbá érdemes átolvasni az eredeti munkaszerződést, hogy a munkáltató kikötött-e tájékoztatási kötelezettséget ha másik munkát is vállalsz.

Ha Furlough státuszba kerülök, mikor mehetek vissza dolgozni?

A munkabér térítésének 80%-át úgy határozta meg a kormány, hogy minimum 3 hétig kell Furlough státuszban lennie egy munkavállalónak. Egy munkavállaló többször is kerülhet Furlough státuszba, de minden alkalommal minimum 3 összefüggő hétig Furlough státuszban kell maradnia.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után